Субота, 18 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Поетично-музичний вечір «Квітне мова наша рідна»

за участю Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Л. Ященка 

 

10 листопада 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до Дня української писемності та мови відбувся поетично-музичний вечір «Квітне мова наша рідна» за участю Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Л. Ященка.

На підтримку ініціатив громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації суспільства Указом Президента України від 06.11.1997 року №1241/97 встановлено День української писемності та мови. Дату святкування визначено 9 листопада – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. З 2000 року в цей день також започатковано проведення Радіодиктанту національної єдності з метою пропагування грамотності, виховання високої мовної культури українців, зокрема дітей та юнацтва, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації,  розвитку ціннісних орієнтацій та естетичних потреб.

Вечір відбувся за участю Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Л. Ященка. Славетний Хор був заснований у 1969 році українським мистецтвознавцем, фольклористом, композитором, диригентом Леопольдом Івановичем Ященком – незмінним керівником колективу до 2016 року. Ідейним натхненником хору був відомий український збирач старожитностей і вжиткового мистецтва Іван Гончар. Учасники «Гомону» – люди різних поколінь і професій, яких об'єднала любов до рідної мови, української пісні та минувшини, які прагнуть відродження та збереження національних традицій, розбудови національної свідомості українців. У репертуарі «Гомону» понад 600 пісень, серед яких колядки, щедрівки, веснянки та ігрові хороводи, купальські й петрівчані пісні, а також – козацькі, рекрутські, стрілецькі та повстанські. Пісні на слова і музику Л.  Ященка, чимало з них –  на слова Т. Шевченка та інших українських поетів.

Під керівництвом диригентки Валентини Команчук у виконанні Хору прозвучали вірші та пісні про неповторну і милозвучну українську мову. Чарівна поезія, мелодійність пісенних творів, натхненний спів порадували та розчулили слухачів, які аплодували і підспівували виконавцям. А насамкінець всі присутні разом виконали музичний символ стійкості українців «Ой у лузі червона калина…».

 З-поміж відвідувачів – митців, представників громадських організацій, користувачів НБУ ім. Ярослава Мудрого була присутня голова Спілки жінок міста Києва Лідія Москаленко. Високо оцінивши діяльність Хору Лідія Василівна вручила поважному співочому колективу Подяку від Спілки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото головного бібліотекаря відділу

 довідково-інформаційного обслуговування Жанни Роговець