П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація видання Аркадія Третьякова

«Будівництво Міського театру в Києві»

  

19 листопада 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання Аркадія Третьякова «Будівництво Міського театру в Києві».

Нове видання автора декількох культурологічних путівників столичних вулиць А.П. Третьякова «Будівництво Міського театру в Києві» (Київ, Кий, 2022) подає хронологію історії спорудження приміщень Міського театру в Києві (нині Національний театр опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка). На основі архівних документів, періодичних видань 1889-1914 рр. та літературних джерел автору вдалося скласти своєрідну хронологію етапів будівництва.

Серед декількох театрів, що діяли в Києві наприкінці ХІХ-початку ХХ ст., Міський театр був одним з найпопулярніших. Упродовж свого існування цей театр змінив три приміщення: першу будівлю було споруджено в 1804-1805 рр. (зазнала занепаду та була розібрана на будматеріали в 1851 р.), другу – в 1854-1856 рр. (згоріла вщент у 1896 р.). Зрештою за 1897-1901 рр. кияни отримали величну будівлю театру в стилі неоренесансу з вишуканими інтер'єрами, в яких поєдналися класичний стиль з віденським модерном, що зустрічається в архітектурі багатьох споруд великих європейських міст. Будівля за проєктом академіка Віктора Шрьотера, поряд із Львівською та Одеською операми входить до трійки найкрасивіших театрів України. Будівництвом керував академік архітектури Володимир Ніколаєв, помічник – архітектор Олександр Вербицький. Сьогодні Національний театр опери та балету ім. Т.Г. Шевченка на вул. Володимирський, 50 має статус пам’ятки архітектури, історії та мистецтва та є однією з візитівок Києва.

Захоплюючу історію створення театру цікаво описано Аркадієм Третьяковим та проілюстровано сотнею історичних світлин, декотрі з яких опубліковані вперше. Видання також має іменний покажчик. Розраховане на широке коло читачів.

Захід відвідали друзі та прихильники краєзнавчої діяльності Аркадія Павловича. Історик Ігор Гирич, д.і.н. та письменник Сергій Грабар схвально оцінили кропітку роботу А.П. Третьякова, торкнулися питання неоціненної ролі краєзнавців у вивченні історії Києва та України.

Яскравим доповненням до заходу стало виконання музичних творів скрипалем Олександром Шевченком та вокальний виступ Заслуженої артистки естрадного мистецтва України Наталки Полтавець.

Примірник видання був подарований автором Бібліотеці.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Тетяни Копилової