Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Українського козацтва

 

image

Щороку 14 жовтня в Україні відзначається День Українського козацтва. Враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення, це свято встановлено відповідно до Указу Президента України від 7 серпня 1999 року № 966/99.

За традицією нашого народу в цей день відзначається ще й свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх давен була покровителькою усіх українських збройних формувань – від козацтва та Української повстанської армії – до сучасних захисників та захисниць України, яких ми вшановуємо теж 14 жовтня, поєднуючи героїчне давнє минуле з героїчним сьогоденням.

Виникнення українського козацтва в XV ст. стало закономірним результатом споконвічної боротьби осілого землеробського населення зі степовими кочівниками. «Покозачення» відбувалося й на переломних етапах історії українського народу, зокрема на межі XV–XVI ст., – в умовах протистояння українців польсько-литовській експансії й водночас турецько-татарській агресії; на межі XVI–XVII ст., коли відбувалося самоствердження українців в умовах великодержавної політики Речі Посполитої й наступу католицької церкви; в середині XVII ст. – часи Хмельниччини, ознаменовані героїчною боротьбою українського народу за власну державність.

Три століття активних діянь українського козацтва – це велика, славна й героїчна епоха в тисячолітній історії України. Сповнена романтичним героїзмом і жахливим трагізмом боротьби козаків проти численних зовнішніх ворогів, це водночас була епоха національно-духовного відродження і державницького утвердження українського етносу, герої якого у нерівній боротьбі не лише відстояли свою свободу і незалежність, а й створили одну з найдемократичніших для свого часу держав – Козацьку республіку зі своїм демократичним способом життя, специфічними традиціями, моральними й правовими нормами та принципами, з відповідними державними й духовними інституціями.

Політичний спадок українського козацтва, досвід боротьби за національне визволення своєрідно трансформувалися в соціально-політичній думці XVIIІ-ХІХ ст., набули нової якості у державницьких змаганнях українців новітнього часу. Тріумфом попередніх державотворчих традицій став серпень 1991 р., коли була проголошена незалежна Українська держава, а атрибути гетьманської влади урочисто передано волею народу обраному Президентові України.

Сучасне українське козацтво послідовно використовує кращі набутки багатьох поколінь своїх попередників, утверджує, розвиває і боронить національну ідею, сприяє захисту політичних, економічних, культурних та історичних досягнень українського народу, бере активну участь у забезпеченні його духовного розвитку.

До Дня Українського козацтва в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання про історію виникнення козацтва в Україні, героїчну звитягу козаків, їх походи, звичаї, традиції та легенди.

На виставці представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 3-й поверх.

Термін експонування: 10 жовтня – 24 жовтня 2022 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

 

         image image