П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької (18721952),

видатної української оперної співачки 

 

imageСоломія Амвросіївна Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року на Тернопільщині у родині священника.

Виняткова музична здібність майбутньої співачки виявилась в  дитячі роки. Основи музичної освіти отримала під час навчання в Тернопільській класичній гімназії. 1883 року виступала в Тернополі на Шевченківському концерті у складі хору товариства «Руська бесіда».

У 1891–1893 роках навчалася у Львівській консерваторії. Оперний дебют Соломії Крушельницької відбувся 1893 року у Львові на сцені Театру Скарбека. У 1893 – 1895 роках удосконалювала свою професійну майстерність навчаючись у Мілані та Відні.

Виступала на сценах оперних театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі.  1904 року на запрошення Дж. Пуччіні  блискуче виконала партію Баттерфляй в опері «Чіо-Чіо-Сан» (театр «Ґранде, Італія). Соломія Крушельницька була першою виконавицею провідних партій в операх «Цецилія» Т. Монтефйоре (1904), «Кассандра» П. Ньоккі (1905 р.), «Саломея» (1906 р.), «Електра» (1909 р.) Р. Штраусса, «Ґлорія» Ф. Чілеа (1907р.), «Федра» І. Піцетті (1915 р.) та інших. Усі твори виконувала мовою оригіналу.

Співачка активно популяризувала українську музику. Виконувала українські народні пісні, твори С. Людкевича, Д. Січинського. Брала участь у заходах на пошану пам'яті Т. Шевченка. Підтримувала дружні стосунки з І. Франком, М. Павликом, В. Стефаником, О. Кобилянською, Н. Кобринською, М. Лисенком, іншими культурними діячами. 

У 1920 році Соломія Крушельницька залишила оперну сцену і присвятила себе камерній концертній діяльності. Гастролювала Україною, Європою, Америкою. Виконувала пісні вісьмома мовами. 1929 року у Римі відбувся останній гастрольний концерт Соломії Крушельницької.

З 1910 року співачка мешкала у місті Віареджо в Італії. У серпні 1939 року відвідала Галичину, але через і початок Другої світової війни не змогла повернутися до Італії. С. Крушельницька оселилася у Львові, давала приватні уроки вокалу.

Впродовж 1945 – 1952 років С. А. Крушельницька працювала у Львівській державній консерваторії імені М. В. Лисенка викладачкою вокалу.

1949 року в останнє вийшла на сцену. У концертному залі Львівської філармонії 77-річна співачка вкотре підкорила публіку надзвичайним голосом і артистизмом.

1951 року Соломія Амвросіївна Крушельницька була удостоєна звання заслуженого діяча мистецтв, 1952 – звання професора.

Померла Соломія Амвросіївна Крушельницька 16 листопада 1952 року. Похована на Личаківському цвинтарі у Львові.

До 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької (1872 – 1952) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено традиційну книжкову виставку .

Екпозиція представляє документи про творчий і життєвий шлях видатної співачки Соломії Крушельницької, її вплив на розвиток українського театрального мистецтва та творчий внесок в національну скарбницю української культури.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх, загальний читальний зал.

 Термін експонування: 24– 30 вересня 2022 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності 

Людмила Кудря