Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з істориком Євнікою Ліньовою

 

20 липня 2022 року Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого спільно з Центральною районною бібліотекою ім. М.О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва провели творчу зустріч з істориком, археологом, науковцем Є. А. Ліньовою. Тема зустрічі «Доля Херсонеса Таврійського та історія будівництва і відновлення храму Святого Володимира у Херсонесі» (До Дня Хрещення Київської Русі-України та Дня Української Державності).

Євніка Анатоліївна Ліньова протягом двадцяти років викладала в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Брала участь у багатьох археологічних експедиціях як в Україні, так і за її межами. Неодноразово приймала участь в археологічних розкопках у Херсонесі Таврійському. Є співавторкою першого україномовного посібника «Античний світ українського Причорномор’я» (Київ, 1999) та авторкою понад 50 наукових праць. Співзасновниця Державної служби охорони культурної спадщини України.

Історія Херсонеса Таврійського є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі. Адже саме тут, у Херсонесі Таврійському, згідно з літописом «Повість минулих літ» у 988 році відбулося хрещення Київського князя Володимира. Наприкінці ХІХ ст. на місці руїн хрещальні князя був зведений один із найбільших соборів країни – Володимирський собор заввишки 36 м, загальною площею 1726 кв.м з діаметром купола 10,5 м. Під час Другої світової війни був частково зруйнований. Нині відновлений собор є символом Хрещення Русі-України.

Засноване давньогрецькими колоністами понад дві з половиною тисячі років тому на південному заході Кримського півострова місто-держава (поліс) визначено як об’єкт культурної спадщини та внесено у червні 2013 року до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під назвою «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора в Севастополі (Крим)».

Під час заходу Євніка Анатоліївна розповіла про історію виникнення Херсонеса Таврійського та зведення у місті-державі Володимирського собору. Висвітлила цікаву та маловідому інформацію про його реставрацію фахівцями сучасної незалежної України на початку 2000-х років та археологічні дослідження українських і американських науковців і студентів.

По закінченні заходу режисерка та продюсерка Ліна Станіславівна Агаркова показала створений нею хронікальний короткометражний фільм «Херсонес» (2008 р.).

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда