Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 70-річчя від дня народження В. О. Жадька (1952), українського письменника, публіциста, краєзнавця 

 

 

imageЖадько Віктор Олексійович – вчений-філософ, письменник, краєзнавець, некрополезнавець, фотоаматор, публіцист. Народився 16 лютого 1952 року в селі Іваньки Маньківського району Черкаської області.

У 1969 році закінчив Іваньківську середню школу, 1972 року – вступив на філологічний факультет Миколаївського державного педагогічного інституту імені В. Бєлінського, по закінченні якого у 1976 році працював директором середньої школи, редактором районної газети. Згодом працював на партійній роботі.

Віктор Жадько відомий в Україні журналіст, який упродовж більше сорока років друкується та працює у засобах масової інформації.

Велика й вагома діяльність В. О. Жадька як письменника й публіциста полягає у відродженні історичної пам’яті про відомих майстрів пера – поетів, прозаїків, діячів мистецтва країни, київської творчої еліти.

Він – дослідник-некрополезнавець, який досліджує проблему поховань відомих українців як в Україні, так й за кордоном. Письменник підготував ілюстровані довідники: «Байковий некрополь»,  «Український некрополь» (2005), «Некрополь на Байковій горі» (2008), «У пам’яті Києва» (2007), зібрав матеріал для великої «Енциклопедії некрополезнавства» (2013). Значення цих книг надзвичайно важливе для формування духовного світу нації.   

Жадько В. О. –  автор наукових праць та публікацій у наукових вісниках, журналах, газетах. Як науковець, упорядкував і випустив у світ першу і єдину в Україні «Малу енциклопедію з податків».

Його перу належать: художньо-документальна повість «Передай вогонь синам» (1984), «Де стежку торували партизани» (1985), збірник художньо-документальних нарисів «А степ як море» (2003). Особливе місце займають романи: роман-сповідь «Кирило Осьмак: Заповідаю вам Україну», роман-пошук «Микола Аркас» (2008) і «Микола Аркас: Катерина: опера: текст і клавір, рецензії, листування», роман-пошук «Грек з душею українця» (2003), роман-хроніка «Восставшие против императора» (2003).

Величезний пласт доробку письменника відображений у Шевченкіані. Це – цикл документальних нарисів «Київська земля – Тарасова колиска» (2017), «Іду за Шевченком: від Києва до Канева» (2010), «Ідемо за Шевченком» (2012), «Шевченків Вільно» (2012), «... І я лину у віки давноминулі...» (2014), «Печерськ Тараса Шевченка» (2014).

Віктор Жадько – лауреат літературних Всеукраїнських та Міжнародних премій: імені М. Аркаса (2002), Д. Нитченка (2005), І. Огієнка (2007), М. Максимовича (2008), «Київ» (2011), Міжнародного культурно наукового фонду Т. Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» (2012), В. Винниченка (2013); премії Національної Спілки журналістів України «Золоте перо» (2010) та багатьох ін.

Багато видань письменник присвятив рідному краю: «Іваньки. Моє село, моя вербова тиша», «Материзна: (Історія села Іваньки, Черкаської обл., Маньківського району)» (2000), довідник-посібник «Маньківщина. Не забуваймо рідного порогу» (2006), історичний календар Миколаївщини «Узбереги Божої ріки» (2003), довідник «Вулиці Миколаєва», енциклопедія «Черкащина» (2010), повість-відчай «Сповідь розп’ятої душі, або Роздуми під час написання енциклопедії «Черкащина» (2010). 

До 70-річчя від дня народження В. О. Жадька (1952), українського письменника, публіциста, краєзнавця в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлені видання та публікації про основні віхи життя і творчості письменника, його друковані праці.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

  

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 16 лютого – 3 березня 2022 р.

  

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.

image