Субота, 11 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

 

image21 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою «Поезія і проза Станіслава Вишенського». Ведучим заходу був голова правління клубу Роман Кухарук. 

Станіслав Вишенський – український поет. Народився 24 серпня 1944 року в Переяслав-Хмельницькому. У 1969 році закінчив Київський педагогічний інститут. Працював редактором «Українського ботанічного журналу», видавництва «Веселка», журналу «Вавилон», головним редактором Київської філії видавництва «Фоліо» та журналу «Книжковий клуб плюс».

Поет належав до покоління постшістдесятників (Київська школа поезії), поетів-нонконформістів, серед яких найбільшу популярність здобули Микола Воробйов, Василь Голобородько, Михайло Григорів, Віктор Кордун, Василь Рубан, Валерій Ілля та інші.

С. Вишенський - автор книг «Світотвір», «Альта», «Колекція снігів», «Альпініст на міражі», «Синус покутя», «Перевтомлені скафандром», «Змова дзеркал», «Метастази», «Полювання на мисливця» та багато ін.

Творчість найрадикальнішого поета «Київської школи» Станіслава Вишенського заслуговує на найщиріше пошанування як поета, що найбільше сприяв високому розвиткові української поезії в ХХ ст.

У віршах Вишенського синтезовано прадавні символи, лексику та світогляд з радикальним аванґардизмом. Радикалізм поета – це його дар отримувати найпотужніший талант серед свого покоління, котрий значив те, що його власник мав сміливість весь час дотримуватись кількох речей: експериментувати, постійно шукати себе і не йти на жодний соціальний компроміс.

Поет вмів поєднувати концептуальну поезію зі світом живих глибоких почуттів, римований вірш – з невимушеною, розкріпаченою інтонацією. Це надавало його творчості інтригуючої своєрідності.

Помер  поет 3 квітня 2018 року у селі Скибин Київської області на 73 році життя. 

Круглий стіл зібрав друзів та прихильників творчості Станіслава Вишенського. Гості, які його добре знали, ділилися спогадами про те, яким насправді був поет. Присутні мали змогу висловити думки щодо життя і творчості С. Вишенського, прочитати вірші поета, власні вірші, поговорити про літературні досягнення один одного.

Завершив засідання Роман Кухарук, зачитавши один із віршів Станіслава Вишенського, та подякував усім присутнім, хто прийшов і згадав поета. Удова Вишенського передала до фондів Бібліотеки його книги.

Колективне фото напам’ять уже стало доброю традицією наприкінці заходу.

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А