Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція 

«Василь Лопата: внесок в українську графіку і малярство»

 

 

image10 лютого 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція «Василь Лопата: внесок в українську графіку і малярство». Доповідач – Дмитро Степовик, мистецтвознавець, професор.

Василь Іванович Лопата – Народний художник України і письменник. Найбільш відомий як «батько української гривні», він належить до тих митців, для яких художнє осмислення української історії і літератури стало справою всього життя.

Народився художник у 1941 року на Чернігівщині. Мистецьку освіту здобув у Київському державному художньому інституті. Працював у галузі книжкової та станкової графіки.

Створені ним художні образи розкривають історію нації, яка перенесла і великі піднесення, і великі страждання, історію захоплюючих перемог і нищівних поразок.

Твори художника зберігаються у приватних колекціях і музеях України, Великої Британії, Канади, Росії, Швейцарії, США.

У творчому доробку В. Лопати – близько 700 графічних та малярських робіт. Серед них - понад 65 проілюстрованих книжкових видань, де графічний світ органічно співіснує з літературними персонажами. З найвідоміших - «Українські народні казки», «Слово о полку Ігоревім», «Про славне військо запорізьке низове», «Кобзар» Тараса Шевченка. Малюнками художника оформлені твори Миколи Гоголя, Лесі Українки, Зінаїди Тулуб, Олеся Гончара, Ліни Костенко.

Вагомий внесок Василь Лопата зробив до скарбниці українського книжкового знаку – екслібрису. Майстерно виконані ним художні мініатюри, віддзеркалюють характер книжкової колекції та уподобання її власника.

Як автор дизайнерського оформлення національної валюти України, художник створив ескізи портретів видатних діячів вітчизняної історії, які яскраво передають значущість персоналій, котрі відіграли визначну історичну роль, а майстерно написані орнаменти української гривні підкреслюють її національну приналежність.

У 1994 році Василь Лопата переїхав на постійне проживання до США, де продовжив творити на українську тематику.

Як живописець митець розкрився у роботах «Вічний поклик», «Благовіщення», «Воскресіння Христове», «Різдво Христове», циклах картин «Силуети» та у портретному жанрі.

Літературний жанр творчості Василя Лопати презентують його автобіографічні видання: «Десь на дні мого серця», «Дорогу Свою покажи мені, Господи», «Кажу, як на сповіді» та роздуми про тернистий шлях створення української гривні в кінці XX ст століття «Надії та розчарування, або Метаморфози гривні». Проілюстровані рисунками автора, вони були високо оцінені читачами і літературними критиками.

Під час зустрічі Дмитро Степовик розповів про найважливіші сторінки життя та творчі пошуки майстра. Розповідь супроводжувалась детальним аналізом серій, циклів і окремих творів.

Віртуальна виставка «До 80-річчя від дня народження Василя Лопати (1941), українського художника, графіка» із фондів бібліотеки стала яскравою ілюстрацією до лекції.

Захід зібрав поціновувачів творчості митця та його друзів. Зокрема, особистими спогадами про Василя Лопату поділились Микола Ярмолюк, Валентина Диптан, Тарас Миронюк.

На завершення зустрічі Дмитро Степовик подарував Бібліотеці свої власні твори.

Присутні висловили щиру подяку лектору та побажали подальших творчих успіхів. 

Завершилася зустріч автограф- та фотосесією. 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.