Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація видання Василя Чебаника та Віктора фон Ерцен-Глєрона

«Буття та об’явлення української мови» 

 

26 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання Василя Чебаника та Віктора фон Ерцен-Глєрона «Буття та об’явлення української мови».

Дослідник історії України, письменник, культурний менеджер Віктор фон Ерцен-Глєрон розповів як створювалася книга «Буття та об‘явлення української мови» (Київ, Саміт-книга, 2021). Як у ній ретельно простежуються історичні витоки та виникнення українського етноцентризму, походження української мови в її історичному та політичному аспектах. Вперше вказується на зародження писемності на теренах України задовго до Різдва Христового, наведені приклади досліджень її доісторичного існування та численні знахідки сучасної науки. Кожна сторінка видання супроводжується посиланнями на чисельні джерела з археології, астрономії, антропології, геральдики, географії, друкарства, етнографії, історії, лінгвістики, музики, палеографії, писемності, типографіки, топоніміки, філології.

Художник-графік, професор кафедри графічного дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, почесний доктор Національно університету «Києво-Могилянська Академія», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі візуального мистецтва Василь Чебаник розповів про створення ним української абетки. Він зазначив, що кожна мова має свою мелодію, яка потребує та заслуговує гідних засобів подання. Майже п’ятдесят років творчого життя Василь Якович присвятив своїй меті – дати обличчя українській мові стародавній, виразній, унікальній. У створеній ним абетці тридцять три літери. На прикладі окремих літер він розкрив символічність їхнього графічного зображення. Василь Якович розробив також 58 шрифтів абетки, 56 з яких вже захищено авторським правом. Шрифти В. Чебаника використовуються Національною академією мистецтв України, Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури, Київською державною академією декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Національним університетом «Києво-Могилянська академія» та іншими державними установами.

Виступаючі грунтовно відповіли на численні запитання присутніх.

Партнери заходу – Громадська ініціатива #інфоВАРТА та проєкт «Рутенія. Графіка української мови». Модератори – громадські діячі ГО #інфоВАРТА Анжеліка Корнієнко та Нестор Воля.

Захід відвідали викладачі та студенти КДАДПМД ім. Михайла Бойчука, громадські активісти, представники бібліотечної спільноти м.Києва, користувачі Бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря

 відділу обслуговування користувачів Наталії Опенько