Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Від Різдва до Водохреща»

Театралізоване музичне дійство 

image

 

 

 

Та прийдуть до тебе Три празника в гості:

Що перший же празник – Святеє Рождество,

А другий же праздник – Святого Василя,

А третій же празник – Святе Водохреще …

 

 

 

 Споконвіку в Україні зимові свята супроводжувались численними традиціями, звичаями, обрядами, віруваннями. Святковою урочистою обстановкою та за допомогою поетичного слова люди прагнули в ці дні створити вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і благополуччя.

У традиційних святкових дійствах від Різдва до Водохреща особливою складовою завжди були обрядові співи: колядки, щедрівки, посівальні та водохресні пісні. Подолавши довгий шлях становлення, вони й нині зберігають погляди та переконання наших пращурів. У святкові різдвяні дні колядники і щедрівники стають немов би їх посланцями, які з сивої давнини приносять звістку про Різдво, поєднуючи минуле з сьогоденням.

12 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулось святкове театралізоване музичне дійство «Від Різдва до Водохреща».

Із новорічними святами присутніх на заході привітала Тетяна Кривоберець, присвятивши свій виступ витокам традицій святкування зимових календарних свят на Україні. Вона справедливо звернула увагу на унікальне культурно-історичне значення колядок та щедрівок як джерел не лише світогляду, а й до визначення умов та часу появи прадавніх українців, формування структури суспільства тієї доби. Адже саме в колядках та щедрівках найбільше міститься народних традицій, як релігійних, так господарських і суспільних, представлених у міфічній формі. А відтак, спроба відтворити з тих традицій образ давньої української віри і культури – це щлях до пізнання глибинних сенсів Різдва і Щедрого вечора, які є в основах сучасного життя українського народу.

Музичні привітання прозвучали від артистів ансамблів народної пісні «Славія» і «Бортничанка», які заспівали українські сучасні та прадавні календарно-обрядові пісні.

Побудова програми заходу, послідовність творів та колорит хорового звучання створили атмосферу справжнього обрядового дійства, надавши можливість усім слухачам стати безпосередніми його учасниками, отримати насолоду від причетності до глибинних витоків української обрядовості.

 

Інформацію підготувала

зав. відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.