Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Прилетіла ластівочка: пізнаємо традиції Щедрого вечора»


12 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся тематичний вечір «Прилетіла ластівочка: пізнаємо традиції Щедрого вечора».

Увечері напередодні Старого Нового року, коли сходяться докупи Місяць і Сонце, українці починають святкувати Щедрий вечір. На вулиці – морозець, хуртовина. У домівках – пахне узваром, кутею і запашним хлібом. На покуті – дідух. Діти і дорослі чекають щедрувальників з різдвяною зіркою та побажаннями родині щастя, добробуту, здоров'я, хорошого врожаю.

Звичай святкувати вечір напередодні Старого Нового року сягає давніх, імовірно, дохристиянських часів, коли наші пращури відзначали завершення старого хліборобського року і віншували початок нового Сонячного кола з надією, що прийдешній рік буде ліпшим, ніж минулий. За християнським календарем 13 січня – день преподобної Меланії Римлянки. В українській народній традиції обидва свята поєдналися в Щедрий вечір, або свято Маланки.

У різних куточках України Щедрий вечір відзначають по-різному: на Наддніпрянщині й Гуцульщині це велике свято різдвяного циклу з добре розвиненою обрядовістю. Натомість Галицьке Поділля його не святкує, бо галичани відзначають Щедрий вечір напередодні Водохреща, тим часом як на Наддніпрянщині це – Голодна кутя, надвечір’я Богоявлення. Українська науковиця, доктор педагогічних наук, професор Наталія Богданець-Білоскаленко розповіла про традиції свята в різних регіонах України, занурила гостей в атмосферу святкування Щедрого вечора у давні часи, захопила історією виникнення та походження зимових свят, запропонувала присутнім відтворювати й зберігати традиції у своїй родині, знати і пам’ятати культурні надбання українців.

Якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то напередодні Старого Нового року, на Маланки – Щедру, що вважали запорукою благополуччя і достатку в родині на весь майбутній рік. Цього дня варили другу обрядову кутю, яку заправляли скороминою. Готували узвар, запікали свинину, кров’янку, пироги, варили вареники, смажили млинці. Про це та багато іншого розповів телеведучий, журналіст, кандидат наук із соціальних комунікацій Костянтин Грубич. Але головний рецепт святкового столу від кулінарного блогера, що збирає цікаві рецепти зі всієї України – це «готувати та святкувати від серця і душі». 

Щедрівки – також невід’ємний атрибут зимових свят. Відомі українські щедрівки та колядки «Щедрик, щедрик, щедрівочка», «Ой сивая та і зозуленька», «Нова радість стала», «Небо і Земля нині торжествують» виконали учні та викладачі приватного ліцею Kid’Z Studio та Київського державного музичного ліцею ім. М. В. Лисенка.

Юні артисти та досвідчені спікери створили святковий настрій та атмосферу теплого родинного затишку, добра і радості. Цього вечора гості Бібліотеки помандрували різними куточками України з розповідями про минувшину та сьогодення українських традицій, занурилися в історію обрядів, народного мистецтва, фольклору, відкрили для себе нові рецепти святкових українських страв, насолодилися чарівними щедрівками.

На завершення заходу гості пригощалися смаколиками, спілкувалися, дарували один одному усмішки, щирі емоції, ділилися власними сімейними традиціями, гортали книги, фотографувалися на пам'ять. Дякуємо що приєдналися до святкування Щедрого вечора разом із Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого!

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів

Падалка Ганна

фото провідного бібліотекаря Наталії Опенько