Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Станіслава Сукненка

«До Голлівуду з України»

(Київ: Саміт-книга, 2020)

 

image28 грудня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги відомого кінознавця, сценариста та режисера Станіслава Сукненка «До Голлівуду з України» (Київ: Саміт-книга, 2020).

Книга присвячена нашим співвітчизникам, які народилися в Україні, та тим, хто виріс у США в родинах з України. Це данина тим, хто змінив не тільки «обличчя» Голлівуду, але й вплинув на американське мистецтво та культуру.

Слова ГОЛЛІВУД та Україна звучать так, як ніби вони належать до двох, дуже віддалених, галактик. Навіть факт того, що вони опинились поруч, виглядає певною мірою, випадковістю, збігом, або простим жартом. І схоже, що справа не в самих словах, а у масштабах асоціацій та рутинних стереотипах, пов’язаних з ними, чи, точніше, з самими цими концепціями. А в тім, за цим стоїть історія давніх відносин та плідної взаємодії.

Відомо, що багато голлівудських зірок мають українське коріння. За кожним ім’ям стоїть неповторна особистість і справді оригінальний талант. Наші земляки відіграли неабияку роль у появі "Оскара" та сприяли створенню найкращих американських фільмів, що стали історією світового кіномистецтва. Багато хто з них має свою зірку на "Алеї слави", "Оскар" чи "Золотий глобус", але найважливішим є те, що всі вони зробили неймовірний внесок, збагативши Голлівуд не тільки своїм талантом, а й привнесли в нього іншу культуру й унікальний менталітет українського світу. Окрім акторів, у книзі йдеться про представників всіх професій, популярних на «фабриці мрій»: продюсерів, режисерів, декораторів, композиторів, майстрів спецефектів.

За одностайною думкою вітчизняних та закордонних фахівців, книга «До Голлівуду з України» відіграє важливу роль у просуванні іміджу України у світі. «Це подарунок любителям та поціновувачам світового кінематографу, який відкриває маловідомі сторінки з його історії», – зауважив у відгуку польський режисер Кшиштоф Зануссі. 

Під час презентації Станіслав Сукненко розповів про зародження ідеї написання книги, про майже 10 років роботи над нею, про надзвичайно цікаві життєві долі героїв оповіді і підготовку наступної книги про наших співвітчизників у європейському кіно. А ще про свою роботу у Великій Британії, про театральні і кінороботи, про режисерську роботу над виставою «Музика кохання» – роман Фредеріка Шопена і Жорж Санд.

Ювілейна монета до 150-річчя Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (2016) на згадку та щирі оплески були виявом особливої вдячності автору за чудовий вечір.

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Погонець О.Д.