П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня мігранта

 

imageЩорічно, починаючи з 2000 року, 18 грудня відзначається Міжнародний день мігранта. У цей день в 1990 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про захист прав робочих мігрантів і членів їх сімей та підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини й основних свобод всіх мігрантів.

9 вересня 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла ряд зобов'язань під час першого в історії засідання високого рівня з питань біженців та мігрантів, які зафіксовані у Нью-Йоркській декларації. Документ засвідчує політичну волю світових лідерів, спрямовану на порятунок життів, захист прав людини й справедливий розподіл відповідальності на світовому рівні.

10 грудня 2018 року в Марокко, переважною більшістю держав членів ООН, було ухвалено Глобальний договір про безпечну, впорядковану та врегульовану міграцію. Цей договір декларує прагнення держав-учасниць до більш активного співробітництва з метою зменшення нелегальної міграції.

Питаннями міграції займається Міжнародна організація з міграції (МОМ), яка тісно співпрацює з урядовими, міжурядовими й громадськими установами та організаціями. З 1951 року вона сприяє врегульованій міграції, підтримує міжнародне партнерство у розв’язанні міграційних питань та проблем, надає гуманітарну підтримку мігрантам.

Після набуття членства в МОМ у 2002 році, в Україні розпочався процес створення необхідноїimage законодавчої та нормативно-правової бази, яка на сьогодні дозволяє повною мірою, відповідно до визнаних міжнародних стандартів, забезпечити дотримання прав мігрантів.

Пересування людей по світу сьогодні визначається безліччю чинників. Це добровільні або вимушені переміщення у пошуках нових економічних можливостей і перспектив. Люди виїжджають з тих країн де є озброєні конфлікти, бідність, порушення прав людини, або внаслідок зміни клімату, природних катастроф та інших екологічних проблем. За статистикою у 2020 році близько 281 мільйона людей були міжнародними мігрантами, що склало 3,6% світового населення. Більше ніж 40 мільйонів є внутрішньо переміщеними особами. Майже половина всіх мігрантів на планеті мешкають лише в десяти країнах: США, Німеччині, Саудівській Аравії, Росії, Великій Британії, ОАЕ, Франції, Канаді, Австралії, Італії. Найбільше людей емігрує з Індії, Мексики та Китаю.

Станом на грудень 2020 року в Україні постійно проживають понад 292 тис. іноземців, ще понад 147 тис. перебувають тут тимчасово. Серед найпоширеніших причин їх тимчасового перебування в Україні – навчання в українських ВНЗ, працевлаштування та возз’єднання сім’ї з громадянами України або іноземцями, які проживають тут тимчасово.

Щороку для проведення офіційних заходів, присвячених Міжнародному дню мігранта, обирається окрема тема, яка відображує найбільш актуальні для світового товариства питання, пов’язані з проблемами мігрантів. Тема 2021 року визначена як «Використання потенціалу людської мобільності».

В епоху глобалізації мобільність людських ресурсів є важливим чинником розвитку світової економіки. Підтримуючи безпечну та упорядковану мобільність мігрантів через кордони, МОМ допомагає у розв’язанні проблем та можливостей, що виникають у зв'язку з переміщенням людей. Адаптація та соціалізація мігрантів у країнах перебування сприяють створенню сильніших і стійкіших спільнот. Мобільність дозволяє мільйонам людей обирати приналежність замість ізоляції, дію замість бездіяльності, надію замість страху і процвітання замість бідності.

До Міжнародного дня мігранта Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються науково-популярні видання та статті з періодичних видань даної тематики.

На виставці представлені документи й публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 18 грудня – 31 грудня 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.