П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя від дня народження М. Ф. Сингаївського (1936–2013),

 українського поета, перекладача, публіциста, журналіста

 

imageМикола Федорович Сингаївський народився 12 листопада 1936 р. в селі Шатрище Коростенського району Житомирської області у родині хліборобів. Вищу освіту здобув у 1961 р. на філологічному факультет Львівського університету.

Писати вірші почав ще навчаючись у школі. Перші твори були надруковані у районній газеті «Радянське Полісся» та в обласній «Радянська Житомирщина».

В 1958 р. побачила світ перша збірка для дітей "Жива криничка". Схвальним словом про неї відгукнувся Михайло Стельмах. Потім були видані й полюбилися дітям такі збірки поезій: «Метелик у портфелі» (1967), «Перепілка щастя носить» (1968), «Мій календар» (1969), «Журавлине літо» (1970), «Сонце для всіх» (1975), «Березничка» (1972), «Ми – громадяни» (1976), «Я вже виросла» (1978), «Стежка до криниці» (1980), «Тепла земля» (1982), «Краплі зорі» (1989) та ін.

Микола Сингаївський – автор збірок поезій та прози для дорослих: «Гроно» (1962), «Мої сторони світу» (1963), «Моя радіостанція» (1964), «З березнем по землі» (1968), «Архіпелаги» (1968), «Спадщина» (1977), «Заповітний хліб» (1982), «Синові в дорогу» (1982), «Лоза і камінь» (1983), «Родове дерево» (1988), «Листи до жайворонків» (1996), «Ластівка над Сеною» (2002), «Стремена» (2006), «Іскоротенська райдуга» (2009) та ін. Окремі цикли його поезій перекладались багатьма мовами, серед яких польська, угорська, чеська, іспанська, німецька мови.

У творчому доробку поета – понад п’ятсот пісень, написаних у співавторстві з багатьма відомими українськими композиторами. Критики відзначали надзвичайну мелодійність, пісенність його текстів. І це не випадково – сам Сингаївський був прекрасним музикантом. Стали «співучими» його поезії «Безсмертник», «Полісяночка», «Розляглося наше поле», «Від серця до серця», «В краю дитинства», «Сонце в долонях», «Рушники», «Зорепад» та інші. Одна з найпопулярніших його пісень – «Чорнобривці» (1957) добре відома не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Вже кілька поколінь українців співають її, бо в ній звучать найпотаємніші почуття кожної людини – любов до матері, до краси рідного краю.

Крім написання власних поетичних творів М. Сингаївський займався перекладацькою діяльністю. Його поетичні переклади з точністю передають художню образність, метафоричність, ритмомелодику оригіналу, зберігаючи при цьому природність звучання українського слова. У 2012 р. вийшла авторська антологія «Доля у спадок», до якої увійшли вибрані поетичні переклади з різних літератур світу.

Микола Сингаївський – автор багатьох публіцистичних статей, нарисів, літературних й мистецьких портретів. Його газетні статті, дорожні нотатки допомагають глибше проникнути в сутність суспільних явищ, охопити ритм й об'ємність життя.

Журналістській діяльності М. Сингаївський присвятив майже півстоліття. Працював у редакціях газет «Молодь України», «Київська правда». Був завідувачем відділу поезії газети «Літературна Україна», відділу літератури та мистецтва журналу «Ранок», культури газети «Демократична Україна», заступником директора Бюро пропаганди художньої літератури СПУ. Упродовж багатьох років – головним редактором журналу "Піонерія" (нині «Однокласник»). В останні роки життя Микола Федорович трудився заступником головного редактора газети «Обрій ПІБ».

image

Помер 22 лютого 2013 р. Похований на Берковецькому кладовищі в м. Києві.

Микола Сингаївський – член Національної спілки письменників України (1962), лавреат літературних премій імені Лесі Українки та Миколи Трублаїні й багатьох інших.

Поет багато років опікувався Всеукраїнським літературно-мистецьким святом «Просто на Покрову», був головою оргкомітету літературної премії імені Василя Юхимовича, віцепрезидентом Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури.

У 2013 р. Український фонд культури заснував Міжнародну літературно-мистецьку премію імені Миколи Сингаївського. Премію вручають щороку 12 листопада – у день народження Миколи Сингаївського. З метою увічнення пам’яті видатного українського поета ім’я Миколи Сингаївського було присвоєно Коростенській районній бібліотеці там же відкрито меморіальну дошку.

До 85-річчя від дня народження М. Ф. Сингаївського (1936–2013), українського поета, перекладача, публіциста, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка знайомить з творчим доробком поета.

На виставці представлені документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 9 грудня - 31 грудня 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

 відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.