Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий»

Тема: Життя і творчість українських композиторів

 Дмитра Бортнянського та Володимира Губи

 

Чергове засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий», яке відбулося в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого 31 жовтня 2021 року відкрив його керівник Ростислав Грибов. 

image Доповідачем на засіданні був український піаніст, лауреат премії імені Л. М. Ревуцького Євген Громов.

Здійснивши понад 100 прем’єр сучасної фортепіанної музики, Євген Громов отримав широке визнання як в Україні, так і далеко за її межами. Музикант плідно співпрацює з багатьма українськими композиторами. Концертує в Україні, Білорусі, Польщі, Франції, Італії, Швейцарії, Нідерландах.

Він є автором і виконавцем концептуальних музичних проєктів, де звучать рідкісні твори і встановлюються нестандартні зв'язки між музикою різних епох. Серед них проект «Дмитро Бортнянський та українська фортепіанна музика XX століття» і дослідження творчості композитора Володимира Губи – народного артиста України, лауреата Державної премії України імені Олександра Довженка.

Саме цим композиторам присвятив свою зустріч Євген Громов.

Гордістю і славою вітчизняної культури, знаного не лише в Україні, але й у всьому світі,image вважається Дмитро Бортнянський (1751-1825 рр.).

Його творча спадщина вирізняється  різноманітністю жанрів, містить оперні, хорові, камерно-інструментальні твори, романси. Музика Бортнянського – це бездоганний художній смак, стриманість, високий професіоналізм.

Композитор сучасності Володимир Губа (1938-2020 рр.) був одним із яскравих українських композиторів свого покоління поряд з Леонідом Грабовським, Віталієм Годзяцьким, Валентином Сильвестровим. Перш за все, він відомий роботами у царині українського кіно. Також плідно працював у багатьох жанрах сучасної класичної музики і є автором численних творів, що чекають в майбутньому на свого виконавця і дослідника.

Захоплююча, артистична розповідь Є. Громова про творчість Д. Бортнянського та В. Губи доповнювалась музичними творами композиторів.

У віртуозному виконанні музиканта пролунали клавірні сонати Д. Бортнянського та цикл п’єс «Шість картин» Володимира Губи: «Восени», «Старовинна вулиця», «Amoroso-gracioso», «Біля мольберта»,  « Погляди», «При свічах».

На завершення присутні щиро дякували Євгену Громову за цікаву зустріч та бажали здійснення  творчих задумів і сподівань.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л. С.