П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Лекція-концерт піаніста, музикознавця Артема Ляховича

«Як музика з літературою побраталися, або ж Про сонатну форму» 

 

 

image

29 вересня 2021 року в Літературно-музичній вітальні «Гармонія всесвіту» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція-концерт відомого українського піаніста, професора Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра, кандидата мистецтвознавства Артема Ляховича.

Митець народився в 1982 році в Києві в родині музикантів. Закінчив Національну музичну академію України імені П. І. Чайковського. Лауреат міжнародних виконавських конкурсів, стипендіат багатьох культурних фондів.

Артем Ляхович веде активну гастрольну діяльність – виступає в Україні, Польщі, Чехії, Іспанії, США. Плідно співпрацює з провідними диригентами – Миколою Дядюрою, Володимиром Сіренком, та ін.

Відомий як лектор, який супроводжує розповідями про музику особисті виступи та концерти інших музикантів.

У доробку митця майже 40 мистецтвознавчих монографій, статей і досліджень, які побачили світ в Україні та за кордоном. Основна тема інтересів – творчість С.Рахманінова, музика першої половини XX століття.

Кожна зустріч з Артемом Ляховичем – це завжди пізнавальне занурення у маловідомі і цікавіimage історії про музику, життя і творчість композиторів.

Лекція-концерт «Як музика з літературою побраталися, або ж Про сонатну форму» зібрала чимало поціновувачів творчості музиканта. Прекрасно побудована доповідь Артема Ляховича про взаємозв’язок музики і літератури, органічно поєднувалась з фрагментами музичних творів.

У другій частині програми зустрічі присутні змогли насолодитись Сонатою для віолончелі та фортепіано № 1 Й. Брамса у виконанні Артема Ляховича та лауреата міжнародних конкурсів Антона Страшнова-Пірського (віолончель, Україна-Швейцарія). Соната С. Прокоф’єва для фортепіано № 2 стала заключним акордом концерту у віртуозному виконанні піаніста.

Зустріч подарувала слухачам чудовий і незабутній вечір, адже класична музика –  це мова серця, душі та почуттів. То ж слова щирої подяки і гучні оплески заслужено лунали на адресу Артема Ляховича та Антона Страшнова-Пірського.

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності  

Совершенна Л.С.