П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 30-ї річниці незалежності України

Показ художнього фільму

«Мати Апостолів» (2020)

 

imageНаціональна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з метою гідного відзначення 30-ї річниці незалежності України у липні – серпні провела цикл показів українських фільмів, що висвітлюють шлях боротьби українського народу за свою незалежність.

 20 серпня покази завершив фільм режисера Зази Буадзе «Мати Апостолів» (2020 р.)

 В основі фільму реальні події, що відбувалися на сході України у 2014 році. Трагізм війни показаний через історію Софії Кулик, яка, дізнавшись про падіння літака, де перебував її син, вирушає на місце катастрофи. Проте те, чи залишився він живим матері невідомо. Софія і не здогадувалась, яка моторошна подорож чекає на неї, через які випробування та зустрічі їй доведеться пройти на окупованій території Донбасу, щоби дізнатися про долю сина.

Болюча тема матерів, які втратили дорослих дітей на війні, вкрай важлива. Фільм для сприйняття глядача, перед очима якого постали картини трагедії війни – зруйновані міста і села, страждання матерів, скалічені долі людей, суперечливий внутрішній конфлікт героїв стрічки, був не простий.

У картині знімались: Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Сергій Дерев’янко, Світлана Осипенко, Наталія Єфремова.

Роль головної героїні Софії Кулик виконала артистка театру і кіно, заслужена артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Наталія Половинка.

Фільм «Мати Апостолів», створений «Студією «Золоте Руно» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України у рамках державної програми фінансування фільмів патріотичного спрямування, впевнено заявляє про себе на багатьох міжнародних кінофестивалях.

Презентували кінострічку «Мати Апостолів» генеральний директор «Студії «Золоте Руно» і продюсер фільму Дмитро Овечкін та актриса Київського національного академічного Молодого театру Світлана Осипенко, які розповіли про мету створення фільму, атмосферу, що панувала під час зйомок, відповіли на чисельні запитання.

Серед глядачів вщент заповненої зали були присутні люди різного віку – студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія», працівники бібліотек, ГО «Жінки міста Києва», члени Літературної вітальні ОППіР (об’єднання письменників, поетів і романтиків) при НСПУ та багато інших. Після кінопоказу ще довго тривала емоційна дискусія щодо подій, висвітлених у стрічці.

На завершення присутні щиро дякували та бажали Дмитру Овечкіну, Світлані Осипенко і всім творцям фільму успіхів та натхнення, сміливих, неординарних задумів та проектів, яскравих прем’єр і аншлагів.

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.