Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

5 липня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги Микити Василенка «Война с готами. Жизнь Константина Германика, трибуна Галльского легиона» (Харків: Фоліо, 2021).

Микита Василенко – журналіст, педагог, письменник. Доктор філологічних наук, професор, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У дилогії «Війна з готами» Микита Василенко описує події IV століття, що відбувалися переважно на території сучасної України в часи війни прослов’янських племен з готами і найжорсткішої поразки від готських армій військ Східної Римської імперії при Адріанополі, що, в свою чергу, стало однією з причин Великого переселення народів, відкривши шлях ордам гунів до Європи. У світовій художній літературі  майже не розкриті події, звичаї, устрій общин того часу.  Натхненником роману став син Тарас, який просив батька написати історію Великого переселення народів. Зі слів автора, ця книга – трирічна дослідницька праця з реконструкціями подій, деталей, історичних відомостей.

Книга побачила світ у видавництві «Фоліо». Генеральний директор видавництва Олександр Красовицький розповів про наближення українського видавничого ринку до європейського рівня завдяки світовим новинкам та «поновленні історії в головах читачів, яка складає пазл походження українців». За словами Олександра Віталійовича, автор написав унікальну за змістом книгу з серйозною підготовкою – 30 вчених зі всього світу консультували пана Василенка.

Підтримати та привітати Микиту Василенка прийшли його діти, друзі, прихильники, представники ЗМІ, колеги: автор передмови до книги,  реконструктор історичних подій, есеїст Олександр Євдокименко; поет, викладач Василь Герасим’юк;  українська журналістка, співвласник і шеф-редактор інтернет-видання «Лівий берег» Соня Кошкіна.

Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров розповів про важливість історичної науки як основи державотворення, про нинішню проблему самоідентифікації поколінь, закликав до читання, вибудовування інтелектуальної реальності України. Головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда  звернув увагу гостей на цікаве стилістичне оформлення видання.

Чекаємо другу частину дилогії та бажаємо автору натхнення і наснаги в прагненні екранізувати роман.

 

Інформація та фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Ганни Падалки