Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 80-річчя від дня народження І. В. Миколайчука (1941 – 1987), українського кіноактора, кінорежисера, сценариста

 

imageНародився Іван Васильович Миколайчук 15 червня 1941 року, в селі Чортория Чернівецької області в родині Василя Миколайчука, залізничника-обхідника. Іван був четвертою дитиною із 10 у сім’ї.

Своє майбутнє визначив ще в ранній юності, вступивши до музичного училища Чернівців на спеціальність «Хормейстер художньої самодіяльності». Під час навчання в училищі актор опанував гру на багатьох інструментах, але в подальшому вирішив дещо змінити рід діяльності. Він вступив до театру-студії, яка працювала при українському драматичному театрі імені Ольги Кобилянської в Чернівцях.

У 1962 році одружився з Марією Карп’юк. 1963-1965 рр. – навчався на акторському факультеті в Київському інституті театрального мистецтва  імені І. Карпенка-Карого.image

Ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків» одразу принесли Миколайчукові загальне визнання. Особливо кінострічка «Тіні забутих предків», яка здобула близько десяти радянських та зарубіжних призів та нагород й була визнана однією з двадцяти найкращих картин світу і увійшла до книги рекордів Гіннеса. Безперечно, успіхові цього фільму сприяла участь у ньому талановитих митців та, передусім, Івана Миколайчука.

До створення кінострічок Миколайчук був причетний як актор, сценарист і режисер. На екрані він зіграв 34 ролі, став автором 9 сценаріїв, в 2 фільмах виступив режисером і композитором.

Людські образи, до яких можна прагнути, в минулому столітті пропонували українському суспільству небагато акторів, одним з них є Іван Миколайчук. У радянські часи, коли людяність неодноразово піддавалася девальвації, актор зумів створити яскравий образ, досягнути якого прагнуло багато людей.image

Для української нації Іван Миколайчук є творцем безсмертного образу позитивного героя, який протягом тривалого часу пробуджував національний дух. Його можна назвати обличчям найпоетичнішого жанру українського кінематографа. Актор став екранним втіленням справжнього українця - людини позитивної, але нелінійної, особистості неоднозначної, але живої і рухомої. Артист зумів показати українця, з яким кожен телеглядач прагнув себе ідентифікувати.

У фільмі «Вавилон ХХ» (1979 р.) І. Миколайчук виступив як сценарист, режисер, актор і композитор. Фільм отримав головний приз київського кінофестивалю «Молодість» та приз «За найкращу режисуру» на Всесоюзному кінофестивалі в Душанбе. Звання «народний артист» Миколайчуку не дали, звинувативши в націоналізмі, а Шевченківську премію присвоїли вже після його смерті.

Новою сторінкою в житті і творчості Івана Миколайчука можна назвати фільм «Білий птах з чорною ознакою», при створенні якого актор виступив також в ролі сценариста, режисером був Юрій Іллєнко. Картина стала для радянського кінематографа першим випадком, коли глядачеві розповіли історію героя УПА. Творці фільму торкнулися теми забороненої, за що незабаром довелося заплатити.

Фільми за його участю «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою»,  «Захар Беркут», «Пропала грамота» не тільки увійшли до золотого фонду українського кінематографу, а й вплинули на творчість багатьох сучасних українських митців.

Помер Іван Миколайчук 3 серпня 1987 року, у 46 років. Ще у 30-ті роки кінодіячу поставили страшний діагноз – виразка шлунку. Його дружина Марія Миколайчук згадувала, що вже під час праці над стрічкою «Вавилон ХХ» він часто скаржився на болі. В останній рік життя Іван сильно хворів. Його поховали на Байковому кладовищі в Києві.

У 2016 році за петицією Петра Порошенка, отримав почесне звання Героя України.

«Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко» — казав про Миколайчука великий Параджанов.

imageДо 80-річчя від дня народження І. В. Миколайчука (1941 – 1987), українського кіноактора, кінорежисера, сценариста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція складається з двох розділів. Розділ під назвою «Лінія життя та творчості» знайомить читача з основними віхами життя та творчого шляху Івана Миколайчука, науковими дослідженнями. Розділ «Очима сучасників»  містить літературні та режисерські сценарії, заявки на сценарії, інтерв’ю з І. Миколайчуком; документальні життєписи, численні спогади друзів, колег, провідних діячів культури і мистецтва, їх філософські роздуми у спробі осягнути феномен Миколайчука.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх,

загальний читальний зал.

Термін експонування: 12 червня – 21 серпня 2021 р.

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.