Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «Моя країна – Україна»

(Закарпаття – перлина України)

 

Закарпаття – це мій край:

Сині гори, полонини,

І заквітчані долини,

Стрімких річок водограй.

В. Пічкар

 

imageПротягом 2021 року Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організовує цикл тематичних виставок «Моя країна – Україна» (до 30-річчя незалежності України).

Книжкова виставка «Закарпаття – перлина України» розповідає про унікальний куточок країни, який має свою історичну і природну цінність.

Закарпатська область, яку часто називають коротко Закарпаття – одна з наймолодших областей України. Як адміністративно-територіальна одиниця вона утворена і входить до її складу з 22 січня 1946 року. Обласним центром є місто Ужгород.

Закарпаття – чудовий край, де змішались різні культури, народи і традиції. Регіон межує одразу з чотирма державами – Польщею, Угорщиною, Румунією і Словаччиною.

Закарпатська область з її лісистими горами і гірськими річками, з потопаючими в садах і виноградниках, обновленими містами і селами, історичними пам'ятниками, курортами і будинками відпочинку є одним із найкрасивіших куточків України.

Найбільшим скарбом Закарпаття є надзвичайне озеро Синевир, вода у якому настільки прозора, що можна побачити дно і мешканців озера. Синевир – перлина Закарпаття з площею близько 7 га, середньою глибиною 15-16 м. Воно розташоване на висоті 989 м. н. р.м. і є частиною національного парку. У цьому озері вирощують форель, виловлювати яку суворо заборонено.

Говерла – найвища гора українських Карпат. Цей об'єкт став центром паломництва тих, хто хоче отримати незабутні враження. Піднятися на Говерли можна з двох сторін. Одна з таких з Закарпаття.

У Закарпатті одним з чудес світу вважають долину нарцисів. В період цвітіння ця долина покривається білим покривалом. Зокрема, подібні природні об'єкти збереглися в Альпах, гірських районах Румунії та деяких Балканських країнах, але вони менші за площею

Регіон багатий на замки. Деякі з них дуже добре збереглись, а інші перетворились на руїни. Осоimageбливу увагу слід звернути на Ужгородський, Невицький і Мукачівський замки. Кожен з них унікальний і несе в собі частину історії Закарпатського краю. Усі інші лише нагадують туристам про розкіш минулого.

Найбільше вражає замок Паланок, який знаходиться у Мукачевому. Цей об'єкт розташований на пагорбі, що робить його вигляд ще більш запаморочливим. Нині в Мукачівському замку розміщений історичний музей

Курорти регіону дуже популярні не лише в Україні, але й поза її межами. Найбільш поширені вуглекислі джерела. Особливо багато їх у селах Нелипіне, Солочине, Поляна, Плоске, Луги. Води цих джерел є аналогами відомих вод на зразок «Боржомі» і мають такі ж смакові якості, особливо води «Лужанська», «Поляна квасова», «Плосківська», «Свалява».

imageКухня Закарпаття дуже різноманітна. Це пов'язано із тим, в якій місцевості ви опинились. У Береговому Вас нагодують угорськими стравами (бограч, гуляш), гуцули пригостять баношем, кремзликами та токаном, який готують з кукурудзяної крупи, бринзи і шкварок. А на десерт можна спробувати гомбовці з різною начинкою.

На Закарпатті проводиться понад 160 фестивалів щороку, збираючи понад півмільйона туристів. Сюди приїжджають на парад наречених, в якому беруть участь майже сто дівчат у весільному вбранні. Любителі вина можуть відвідати фестиваль «Червене вино» у Мукачевому або фестиваль білого вина в Береговому. Шанувальників місцевої колоритної кухні чекають на фестивалі бринзи, який проходить у Рахові, або на «Сливовий лекар», де продають варення. Також відомі фестиваль різників, Дні сакури в Ужгороді, «Берлибаський банош» в Костилівці, Купальський фестиваль в урочищі Воєводино, «Золотий гуляш» і фестиваль божоле.

Закарпаття – це незабутній край з мальовничими краєвидами, які приваблюють туристів та відпочиваючих не тільки з усіх куточків України, а й з усього світу. Взимку Закарпаття приваблює гірськолижними курортами, термальними водами, зимовими базами відпочинку, а в інші сезони – своїми зеленими лісами, чистим повітрям, мінеральними джерелами, надзвичайно величною красою Карпатських гір, полонин і привітністю закарпатських людей.

Експозиція виставки «Закарпаття – перлина України» містить книги та барвисті фотоальбоми, за допомогою яких ви зможете більш детальніше ознайомитися з історією, природою, культурою та традиціями цього чудового краю.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування:

12 травня – 12 липня 2021 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.