П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 60-річчя від часу заснування

Національної премії України імені Тараса Шевченка

 

image

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) – державна нагорода України, найвища в Україні відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

20 травня 1961 р. Радою міністрів Української РСР прийнято постанову «Про встановлення щорічних Республіканських премій ім. Т. Г. Шевченка», затверджено відповідне Положення й утворено Урядовий республіканський Комітет. За чинним на той час Положенням присуджувалися три премії за видатні твори літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва й кінематографії. Перші Дипломи та Почесні знаки лавреатів (викарбувані з золота) 9 березня 1962 р. отримали Павло Тичина й Олесь Гончар в галузі літератури, Платон Майборода в галузі музики.

23 квітня 1969 р. Постановою № 285 ЦК КПУ і Ради Міністрів УРСР створено Комітет по Державних преміях Української РСР імені Т. Г. Шевченка в галузі літератури, мистецтва й архітектури при Раді Міністрів УРСР і встановлено 5 щорічних премій. З 1977 р. додано ще три премії у галузях журналістики й публіцистики, теорії та історії літератури, театрального мистецтва. У 1982 р. встановлено додатково ще одну премію за найкращий твір літератури й мистецтва для дітей та юнацтва, а з 1988 р. премії по архітектурі почали присуджуватись окремо створеним Комітетом.

1996 р. Указами Президента України №781/96 та № 1146/96 Комітет із Державних премій України імені Тараса Шевченка був підпорядкований Президентові України, затверджено новий склад Комітету та нові Положення про Комітет і премію, встановлено десять Державних премій та одну Малу Державну премію за найкращий творчий дебют молодих митців віком до 35 років.

27 вересня 1999 р., згідно з Указом Президента України № 1228/99, з метою піднесення ролі й престижу Державної премії України імені Тараса Шевченка, як найвищої в Україні премії в галузі культури, літератури й мистецтва, премія отримала нову назву ‑ «Національна премія України імені Тараса Шевченка». Було встановлено, що статус лавреата Державної премії України імені Тараса Шевченка прирівнюється до статусу лавреата Національної премії України імені Тараса Шевченка.

З 16 березня 2000 р. відповідно до прийнятого Закону України «Про державні нагородиimage України», Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України. Відтоді присудження Національної премії проводиться Указом Президента України щорічно й присуджується авторові чи виконавцеві лише один раз за життя, а лавреатами премії можуть стати як окремі особи, так і колективи (не більше трьох авторів окремого твору та колектив, що складається не більше, ніж з п’яти виконавців).

Національна премія України імені Тараса Шевченка встановлена для нагородження за твори, які є вершинним духовним надбанням України, збагачують історичну пам’ять, національну свідомість й самобутність українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали та спрямовані на державотворення й демократизацію українського суспільства. Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка щороку, в результаті конкурсного відбору, всебічного обговорення й таємного голосування, визначає твори, гідні високої премії.

Крім того, Комітет, починаючи з 2002 р., започаткував серію видань «Бібліотека Шевченківського комітету». У цій серії здійснюються репрезентативні перевидання творів Шевченківських лавреатів різних років у рамках бюджетної програми «Українська книга», яку реалізовував Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Нагородження Національною премією України імені Тараса Шевченка здійснюється Указом Президента України. Вручення премії відбувається 9 березня – в день народження Тараса Шевченка. Цим не лише підсумовуються культурні здобутки року, а й віддають світлу данину пам’яті геніальному українському поетові й художникові. Цього року церемонія нагородження орієнтовно запланована на 22 травня – день перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі поблизу м. Канева.

До 60-річчя від часу заснування Національної премії України імені Тараса Шевченка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція знайомить з історією заснування премії та творами лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка в галузі літератури й виданнями з серії «Бібліотека Шевченківського комітету».

На виставці представлені документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 20 травня – 03 жовтня 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.