Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 28 квітня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до 35-ї річниці Чорнобильської трагедії відбувся «Вечір пам’яті».

Щорічно 26 квітня в Україні та світі вшановують пам'ять жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Адже найбільша в історії ядерної енергетики катастрофа завдала страждань людям і невиліковних ран довкіллю, охопивши величезні території багатьох країн Європи. Через аварію лише серед ліквідаторів, померли десятки тисяч осіб, сотні тисяч людей були уражені радіацією та евакуйовані з тридцяти кілометрової зони, яка стала зоною відчуження.

Серед евакуйованих з міста-супутника Чорнобильської АЕС Прип’яті була і родина Онищенків – батьків та п’ятьох доньок. Сестри Онищенко взяли участь у «Вечорі пам’яті»: Олена Панцюк, Валентина Ретунська та Ольга Миронова поділилися своїми спогадами про життя їхньої родини в надзвичайно гарному й затишному місті до катастрофи, про перші після аварії на ЧАЕС трагічні дні, про самовідданий подвиг ліквідаторів аварії, серед яких був і їхній батько – працівник електростанції Петро Онищенко, про евакуацію, про подальші долі сестер та їхніх однокласників, друзів, знайомих, про сум і біль втрати своєї малої батьківщини, про проблеми чорнобильців. Сестри показали світлини з життя своєї родини. О. Панцюк, журналістка, членкиня НСЖУ та МФЖ, громадська діячка, авторка соціально-культурних проектів, засновниця громадських ініціатив та співорганізатор зустрічі, розповіла про відвідини із сестрами свого рідного міста Прип’ять, ЧАЕС, Чорнобиля у складі ГО «Переможці Чорнобиля». Вона зазначила: «Той роковий вибух на 4-му енергоблоці ЧАЕС не залишив нам можливості бути в подальшому безпечними і безтурботними дітьми. Так само, як і нашим батькам, не залишив вибору бути чи не бути героями».

Під час заходу експонувалась книжкова виставка «До Дня Чорнобильської трагедії» з фондів Бібліотеки, був продемонстрований відеоролик з історичними фотознімками про болючі події 1986 року. На заході йшлося про причини і наслідки та осмислення масштабу трагедії, велич мужнього вчинку героїв-рятівників. А також, про те, як тема Чорнобильської трагедії широко відображена в документальних і художніх фільмах, поемах і романах, симфоніях і музичних композиціях. Особливо глибоко вона ввійшла у поетичну творчість Ліни Костенко та висвітлена поетесою в її публіцистичних виступах.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Захід відбувся в онлайн-форматі.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько