Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Онлайн-зустріч з Історико-культурним центром

«Річкова Брама Києва»

 

image23 березня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась онлайн-зустріч ініціаторами створення Історико-культурного туристичного центру «Річкова Брама Києва». Учасники заходу Віталій Білецький – ініціатор створення Історико-культурного туристичного центру «Річкова Брама Києва», співініціатор створення сучасного археологічного музею на Поштовій площі, член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури та Ольга Рутковська – співініціаторка створення сучасного археологічного музею на Поштовій площі, мистецтвознавиця, дійсна членкиня НК ІКОМОС України.  

У 2014-2017 роках під час будівництва підземного торговельного центру на Поштовій площі були відкриті рештки ділянки середньовічного прибережного кварталу доби України-Русі (ХI–XII століття). Археологічна знахідка зберегла залишки планування та забудови міського кварталу Києва часів Середньовіччя. За доби Київської Русі ця місцевість була причетна до обслуговування літописного шляху «з варяг у греки». В кварталі були відкриті шляхи що вели на Старий Поділ, Верхнє місто, Печерськ. Зокрема, відкрита під час розкопок частина траси літописного Боричевого узвозу, що пов’язував берег та Верхнє місто. Сама ж місцина мала безпосереднє відношення і до подій часів хрещення Київської Русі.

В червні 2018 року кияни виступили за збереження археологічних знахідок та запропонували створити на площі археологічний музей.

Силами киян, представників дієвих громадських об'єднань, забезпечено захист пам'ятки археології – ділянки прибережного середньовічного кварталу та створено громадський «Музей на Поштовій площі». Експозиція дозволяє відвідувачам більше дізнатися про характер будівель та споруд відкритих в цьому кварталі древнього Києва.

Музей веде активну діяльність з популяризації історичної пам`ятки: організовуються виставки, кінопокази, марафони, квести, відео-арт проекти, концерти, дискусії тощо.

Унікальна пам’ятка археології та історії за ініціативи киян отримала національне значення. Для пошуку рішення з перетворення недобудованого об'єкту на Поштовій площі в комфортний публічний простір за ініцативи Віталія Білецького та за підтримки провідних професійних об'єднань проведено Всеукраїнський конкурс на кращу концепцію створення історико-культурного туристичного центру «Річкова брама тисячолітнього Києва».

На нинішньому етапі за ініціативи захисників пам’ятка археології та історії розроблено проект детальної дорожньої карти із завершення будівництва Поштової площі зі створенням повноцінного археологічного музею у підземному просторі.

Під час зустрічі йшла мова про стан пам'ятки археології національного значення та створення повноцінного археологічного музею. Реалізація проєкту зі створення історико-культурного туристичного центру допоможе відродити історико-культурну спадщину середмістя Києва, яка входить до складу «Ділянки прибережного міського кварталу середньовічного Києва». Територія охоплює нинішню Поштову площу і Річковий вокзал, сюди входитиме і майбутній археологічний музей, ідею якого відстоює київська громадськість.

Особливу увагу доповідачі приділили можливостям якісної трансформації громадського простору Поштової площі, розвитку її туристичної привабливості та втілення нової туристичної стратегії міста.

Підсумовуючи зустріч, Віталій Білецький та Ольга Рутковська запропонували всім, хто поділяє ідею створення повноцінного сучасного археологічного музейного закладу та розвитку території історико-культурного туристичного центру «Річкова Брама Києва»  стати частиною їх команди.

Небайдужі до історії рідного міста учасники заходу подякували Ользі Рутковській та Віталію Білецькому за їх активну позицію у справі збереження культурної, історичної, архітектурної спадщини Києва та висловили щиру надію на реалізацію цього проєкту.

У зв`язку з призупиненням у бібліотеці обслуговування користувачів та проведення соціокультурних заходів на період із 20 березня по 09 квітня 2021 року засідання клубу «Бібліотека і Місто» проходило в режимі онлайн. Онлайн-трансляція відбувалась в соціальній мережі Фейсбук.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.