Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація видань Видавничого фонду Київського клубу бібліофілів

 

image13 березня 2021 року на засіданні Клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» презентувалися видання 2020-2021 рр. Видавничого фонду Київського клубу бібліофілів, а саме: Аркадий Пугачевский. «Соло. Гравюри + стихи» (2020) та Яков Бердичевский «За ХХ лет. Из записок книжного старателя» (2021). Доповідав автор ідеї, підбору матеріалів Юрій Воронцов.

Аркадій Пугачевський – відомий український художник-гравер, екслібрисист, скульптор і поет (1937 -2020). Учасник більш як 50-ти міжнародних виставок станкової графіки та екслібриса, отримав нагороди в Бельгії, Великій Британії, Італії, Латвії, Литві, Люксембурзі, Польщі, США, Японії. 

Про себе говорив: «Печаль падений, радость взлетов // Не рвут логическую нить, // Ведь я живу, чтобы работать, //И я работаю, чтоб жить». Його вірші – філософські, про різні сторони життя, водночас– теплі, світлі, з чудовим почуттям іронії, гумору, а деколи й сарказму.

Неодноразово брав участь у засіданнях клубів прихильників книги «Субота у Бегемота» та Київського клубу бібліофілів. Присвятив поетичні рядки знаним бібліофілам Якову Бердичевському, Анатолію Кончаковському, Сергію Бродовичу, Віктору Журавльову, Юрію Воронцову, завдяки якому і з’явилося це видання: «Слуга и повелитель книги,// Он в книжном деле в первой лиге// Из всех мне ведомых творцов// Самый светлый – Воронцов.// В наше тревожное, смутное время// Творцов сохраняется светлое племя.// Есть светлые люди, есть светлые цели,// Есть «юрский» период в издательском деле».

Книга складається з 7 розділів. Як і сам автор, вона напрочуд світла, багато білого кольору в усіх складових елементах, а ще – .відбитки високомайстерних кольорових гравюр, що відкривають кожний розділ та прикрашають суперобкладинку.

Без перебільшення можна сказати, що книга стала славним пам’ятником художнику і поету Аркадію Пугачевському. На превеликий жаль, вона запізнилася лише на 2 години, до хвилини, коли перестало битися його серце.

Видання віддруковане у кількості 99 примірників. З них: 7 примірників іменних, 92 – нумерованих № 1-92.

imageСвятом книги назвав голова клубу Анатолій Кончаковський презентацію наступної книги – Яков Бердичевский. «За ХХ лет. Из записок книжного старателя» (2021). І оцінка ця не завищена. Яків Бердичевський – відомий бібліофіл і книгознавець, знавець і колекціонер екслібрисів, мистецтвознавець і меценат, почесний член Київського клубу бібліофілів, 11 березня цього року відзначив свої 89 років. Не зважаючи на поважний вік, продовжує плідну працю на бібліофільській ниві. Нова книга – це перша спроба зібрати разом під однією палітуркою ессе, статті, нариси останніх 20 років. На читача чекає захоплююча подорож у світ книги та книжників минулого і позаминулого століть з розумним, обізнаним провідником, який щедро ділиться своїми знахідками, спостереженнями і своєю любов’ю до книги. Оповідання книжного старателя Бердичевського – це фактично мала енциклопедія бібліофільського і екслібрисистського руху минулого століття.

Книга має 688 сторінок, великий ілюстративний матеріал, містить 114 статей, розміщених у 6 розділах: «Друзья книги» – 23 статті, «Библиофильские содружества» – 14, «Отзывы и мнения» – 12, «Экслибрисы» – 23, «Автографы. Инскрипты. Рукописи» – 16, «Разное» – 25 + Приложение: «А.С.Пушкин и Украина: сообщение на Международной пушкинской конференции в Геттингенском университете 1999 г.».image

Книга підготовлена і видана на високому поліграфічному і художньому рівні. Ідея, упорядкування, оформлення Юрія Воронцова. Наклад книги – 300 примірників, 33 – іменні. За всіма ознаками це справжнє бібліофільське видання, якого вже давно не було в Україні.

На прохання присутніх відбулася ще одна експрес-презентація нової книги Стефана Машкевича «Язык из Киева уведет». Автор – член обох клубів, доктор фізико-математичних наук, відомий дослідник історії Києва (живе і працює в Києві та Нью-Йорку). Цього разу представив історію про свої різноманітні взаємини з іноземними мовами. В книзі розповідається про цікаві ситуації, в які потрапляв, спілкуючись багатьма мовами в різних кінцях планети. Стефан Володимирович свідчить, що любов до мов буває заразною і через цю книгу сподівається заразити нею читача.

Захоплені і натхнені члени клубу «Субота у Бегемота» нагородили всіх авторів заслуженими оплесками.

 

  


Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець

 

 

.