П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий»

Тема: «Корифей хорової музики»

 (до 100-річчя від дня смерті композитора Миколи Леонтовича)  

 

image28 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося чергове засідання шанувальників музики «Душу музикою омий», присвячене композитору, хоровому диригенту, громадському діячу, педагогу Миколі Дмитровичу Леонтовичу.

В історії української музичної культури, серед славних її діячів, Микола Леонтович яскраво вирізняється незвичайною життєвою долею та самобутнім творчим спадком. Музичний доробок М. Леонтовича складає понад 150 обробок українських народних пісень, класичних, духовних творів, хорових пісень. Але вершиною творчості композитора вважають «Щедрик», «Дударик» та «Літургію Іоанна Златоустого».

Микола Дмитрович прожив недовге життя. У 1921 році, коли йому було лише 43 роки, у батьківській хаті на Вінничині безжалісна ворожа рука перервала життя цього безмірно талановитого чоловіка.

Розпочав зустріч керівник клубу шанувальників музики Ростислав Грибов, який окреслив теми майбутніх засідань та представив учасників заходу.image

Цікавими і захоплюючими розповіді про життєвий і творчий шлях М. Леонтовича були не тільки людям старшого віку, але й юним шанувальникам митця – Дмитрику та Марійці Андронаків, які виконали відомий твір композитора «Щедрик».

Гучними оплесками супроводжувався виступ Барокового аматорського хору «Б.А.Х», який продемонстрував високу виконавську майстерність та артистизм.

Колектив хору – це спільнота творчих людей різних за професією, створений у квітні 2018 року за ініціативи громадського об’єднання Open Opera Ukraine.

Керівник хору, співзасновниця та директор – Наталія Хмілевська. Закінчила Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського як диригент-хормейстер. Сопрано, лауреатка міжнародних вокальних конкурсів. Кандидат мистецтвознавства, викладачка вокалу, фахівець з ренесансового та барокового співу.

Хор, в репертуарі якого твори І.С. Баха, І.Ф. Генделя, М. Д. Леонтовича, західноєвропейських та українських композиторів, бере активну участь у багатьох концертах у Києві.

Незвичайним відтворенням інтерпретації музичного твору М. Леонтовича «Щедрик» в ткацькому орнаментальному зображенні, витканого на полотні, продемонструвала Інна Федосенко-Вовченко, випускниця Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Серед запрошених гостей була Ірен Роздобудько – українська письменниця, сценаристка, ілюстраторка. Володарка відзнак Коронація слова (тричі), Золотий письменник України. Номінувалась на Шевченківську премію 2019 року за книгу «Прилетіла ластівочка» (2018).

Цікаво й емоційно Ірен Роздобудько розповіла історію написання роману «Прилетіла ластівочка», в якому запрошувала читача дізнатися правду про знамениту мелодію автора Різдвяної пісні «Щедрик», пропонуючи свою версію загадкового вбивства талановитого українського композитора.

Приємним подарунком присутнім став сольний виступ Ігоря Жука – автора радіовистав дитячих п'єс, сценариста понад 30 фільмів, автора і виконавця пісень на власні вірші. Має близько 400 пісень (українською, російською, польською мовами).

Завершенням засідання був відеозапис «Щедрика», у виконанні оркестру Військово-повітряних сил США.

Присутні поціновувачі таланту Миколи Дмитровича Леонтовича змогли ознайомитися з його творчістю на книжковій виставці з фондів Національної бібліотеки України, підготовленій відділом Міжбібліотечного абонемента

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Л.С. Совершенна