П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

 

Презентація книги

Валерія Дружбинського «Константин Паустовский и Украина»

 

image

11 березня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась презентація книги Валерія Дружбинського «Константин Паустовский и Украина» (Киев: Радуга, 2020).

Валерій Дружбинський  – український журналіст,  публіцист, письменник, кінокритик, кандидат історичних наук (1977), дворазовий лауреат премії Спілки журналістів СРСР (1972, 1979).

З 1981 року живе в Києві. Більшу частину своїх 50-ти журналістських років віддав українським читачам, довіряючи їм свої думки і переживання.

Він є автором книг: «Рассказы» (1970),«Беспокойное семейство» (1976),«Автопортрет. Повесть и рассказы» (1976),4 путеводителя по Крыму (1970 – 1981), «Невыдуманные рассказы о любви» (1992),«Очепатки» (1995),«Веселая книжка» (1998),«Хочу вам рассказать...» (1999),Роман-клип «А кто с мечтой к нам придет…» (2005), «Веселая книжка про кино» (2013) та інші.           

Книги «Паустовский, каким я его знал» (1980),  «О Паустовском» (2017) розповідають про  видатного майстра прози Костянтина Паустовського. Адже у 1965–1968 роках Валерій Дружбинський  був  літературним  секретарем  письменника.  У цих творах автор розповідає про першу зустріч з Костянтином Георгійовичем, згадує все, що особисто побачив, дізнався і почув у ті далекі роки.

2020 року у видавництві «Радуга» вийшла друком нова книга Валерія Дружбинськогоimage «Константин Паустовский и Украина».

Нащадок запорізьких козаків, москвич за народженням, Костянтин Паустовський своєю батьківщиною вважав Україну. В Києві пройшли дитинство і юність письменника. Закінчивши Першу київську класичну гімназію,  майбутній письменник  з 1912 по 1914 роки навчався у Київському  університеті Св. Володимира.

Київ – важлива сторінка в творчому житті Паустовського. 1912 року в київському ілюстрованому тижневику «Огни» відбувся літературний дебют письменника. Побачив світ його перший твір – оповідання «На воде». 1913 року в київському журналі «Рыцарь» була опублікована повість «Четверо», яка отримала схвальні відгуки читачів.

В 1923 році Паустовський переїхав до Москви, працював журналістом газети «Правда».

Протягом життя Костянтин Паустовський неодноразово відвідував Київ, завжди тепло згадував про нього, підтримував творчі зв’язки з багатьма українськими культурними діячами.

Валерій Дружбинський розповів якою людиною був Костянтин Паустовський – у спілкуванні з близькими, друзями, колегами та читачами. Під час презентації доповідач зосередив увагу  на плеяді українських літераторів середини XХ століття, з якими Паустовський підтримував творчі та дружні стосунки. Зокрема мова йшла про Остапа Вишню, Михайла Булгакова, Максима Рильського, Миколу Бажана, Олеся Гончара, Віктора Некрасова та інших видатних письменників.

Підсумовуючи зустріч, В. Дружбинський поділився жартами, афоризмами та смішними історіями, що належать відомим письменникам і поетам, з якими йому довелося безпосередньо спілкуватися.

Доповненням до презентації став відеоряд портретів українських письменників, про яких йшла мова під час зустрічі.

У заході взяли участь Юрій Ковальський, головний редактор літературно-художнього журналу «Радуга» та Наталія Філіппова, поетеса, лауреатка низки національних літературних премій, членкиня НСПУ.

Запитання, відповіді, коментарі створили невимушену та доброзичливу атмосферу зустрічі.

Презентація зібрала шанувальників історії Києва, літератури про видатних киян та  прихильників творчості Валерія Дружбинського.

Учасники заходу висловили щиру подяку автору та побажали нових творчих здобутків.

Презентоване видання з автографом автора було передано в дар Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. Завершилася зустріч автограф-сесією.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.