Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки (1871–1913) української поетеси, письменниці, перекладачки, громадської діячки 

 

 

Ні! Я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає...
Леся Українка

 

imageЛариса Петрівна Косач (Леся Українка) народилась 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському (нині – Житомирська область) в інтелігентній літературній родині. Їі мати – відома письменниця Олена Пчілка, батько – юрист, громадський діяч.

З дитинства любила музику, вчилась грати на фортепіано. Та хвороба (туберкульоз кісток) змусила перервати це захоплення.
Через хворобу дівчина не могла ходити до школи, не вчилась у жодному навчальному закладі. Але наполеглива і працьовита, вона здобула глибокі і різносторонні знання. Особливо добре знала літературу – вітчизняну і світову, володіла класичними і основними європейськими мовами, що дало змогу читати в оригіналі твори багатьох письменників світу, перекладати з грецької, французької, німецької, англійської, італійської, польської мов.

Швидкому розвитку письменницьких здібностей Лесі Українки сприяла творча атмосфера в якій вона зростала. Серед її оточення були Михайло Старицький, Микола Лисенко, Іван Франко. Великий вплив на духовний розвиток майбутньої поетеси мав Михайло Драгоманов, відомий громадський і культурний діяч. Він намагався ввести дівчину у світ культури різних народів, виховати як свідому громадянку, консультував з найрізноманітніших питань.
   Коли дівчинці було 9 років, заарештували за революційну діяльність її тітку Олену Косач. Ця подія надзвичайно схвилювала Лесю і вона написала вірш «Надія» – перший твір письменниці.
   Ім’я Лесі Українки з’явилось  1884 року у львівському журналі «Зоря», де були  надруковані вірші 13-літньої поетеси «Конвалія» і «Сафо». З того часу твори Лесі Українки все частіше публікуються в різних виданнях. 1893 року  у Львові побачила світ перша поетична збірка «На крилах пісень».
  З кінця 80-х років XIX століття Леся Українка мешкала в Києві. Стала активним  членом літературного об’єднання творчої молоді «Плеяда», відвідувала засідання де велись  дискусії на політичні теми. Початок роботи Лесі Українки- прозаїка пов’язаний з «Плеядою». Оповідання «Така її доля», «Святий вечір», «Весняні співи», «Метелик» публікуються в журналах «Зоря», «Дзвінок». Письменниця також активно займається перекладами. Першим був переклад оповідань М. Гоголя «Запропаща грамота» та  «Зачароване місце», який Леся здійснила разом з братом Михайлом у 1885 році.
  Тим часом слава поетеси ширилась по Україні. Іван Франко ставить творчість Лесі Українки поруч з Кобзаревою.

У 1899 році у Львові виходить друга поетична книжка Лесі Українки «Думи і мрії». Письменниця активно друкується в журналах «Народ», «Літературно-науковий вісник», готує нову збірку «Відгуки», яка вийшла друком у Чернівцях 1902 року.
  В останні роки життя Лесі Українки прогресувала хвороба, з якою вона боролась тридцять років. Поетеса вимушена покинути Україну і оселитися на півдні. Літом жила на Кавказі , а на зиму виїжджала в Єгипет.

1 серпня 1913 року Леся Українка  відійшла у вічність у грузинському містечку Сурамі.
  Леся Українка – письменниця широкого творчого діапазону. За своє коротке життя залишила нащадкам великий літературний доробок – полум'яну поезію, філософську драматургію, талановиту прозу, оригінальні публіцистичні та критичні статті, переклади.

На літературну арену Леся Українка вийшла спочатку як поетеса  та перекладачка, потім закріпила за собою славу талановитої драматургині і водночас досягла значних успіхів як прозаїк, розкривши таким чином свій багатогранний талант.

image

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки (1871 – 1913) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція містить літературу, що презентує творчий доробок Лесі Українки: поетичні і прозові твори, листи, щоденникові записи, переклади. Сучасні видання перекладів письменниці характеризують її  як одну з найталановитіших українських перекладачів. Про складний життєвий шлях, творчий внесок талановитої письменниці і перекладачки у скарбницю української літератури розповідають монографії, матеріали наукових конференцій та публікації.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул.Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 22 лютого – 15 березня 2021 р.

 

Інформацію підготувала головнийй бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Кудря Л. М.