П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт класичної музики до дня народження

Георга Фрідріха Генделя

 

23 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт класичної музики до дня народження Георга Фрідріха Генделя  (в межах проекту «Бібліофест»).

Г.Ф. Генделя (1685-1759) вважають своїм національним композитором одразу дві країни – Німеччина та Англія. Ще за життя композитор здобув гучну славу і шану сучасників. Він по праву вважається творцем англійської опери та жанру ораторія. Його творчість високо цінували Моцарт, Гайдн, Бетховен, Мендельсон та інші. Творчий доробок митця вражає: більше сорока опер, 32 ораторії, більше 120 кантат, 37 сонат та тріо для різних інструментальних складів, Антеми, духовні твори, широковідомі «Музика фейєрверка» та «Музика на воді», Концерти для органу, кончерті гроссі та багато іншого. Творам композитора притаманні величність, вокальність, життєрадісність та велика енергія.

Народився Гендель у місті Галлє (Саксонія) в сім’ї цирульника-хірурга. З раннього віку виявив неабиякі здібності та бажання навчатися музиці. Батько, мріючи про юридичну кар’єру сина, змушений був дослухатися до порад оточуючих і забезпечив отримання Фрідріхом музичної освіти. Вчителем юнака був видатний органіст і композитор того часу Ф.В. Цахау. Він, розкрив Генделю багатство різних музичних стилів, прищепив художній смак, допоміг відпрацювати композиторську техніку. Юнак навчився грі на скрипці, клавесині, гобої та органі, опанував закони гармонії та композиції.

У кінці 1710 року Гендель вперше приїздить до Англії, де на замовлення директора лондонського театру  пише оперу «Ринальдо», яка мала шалений успіх. У 1716 р. Гендель остаточно переїжджає до Лондона і в 1727 р. приймає англійське підданство. Протягом 15 років він заснував три оперних театри та забезпечив їх репертуаром. Сам підбирав і запрошував артистів-співаків та інструменталістів.

У квітні 1737 року Гендель збанкрутів, його серйозні опери-серія перестали цікавити слухачів. Закрилася Королівська академія музики – його дітище. Гендель переніс інсульт… Але сильна воля митця подолала хворобу, проте вже не повернувся до написання опер, а розпочав написання ораторій на біблейські сюжети. Вони звучали під час Великого Посту, коли закривалися оперні театри. Виконання ораторій продовжувалося по три години поспіль. А в перервах між частинами ораторій Гендель ще виконував свої органні концерти чи скрипкові сонати. Для багатьох поколінь синонімом музики Генделя є його грандіозна ораторія  «Месія», яка наказом Георга II стала обов’язковою для виконання у всіх храмах англіканської церкви її, як молитву, належало слухати стоячи. Ця традиція збереглася й досі. Також Гендель є автором діючого до сьогодні національного гімну Британії «God, save the King», а музика, що була написана до коронації короля Георга II, використовується донині під час кожної британської коронації. У світі є два музея Генделя – в Німеччині (м. Галлє) та в Англії (м. Лондон). 

Під час концерту твори Г.Ф. Генделя чудово виконали Ігор Андрієвський, Ніна Сіваченко, Тетяна Андрієвська (скрипка), Олена Щоголева (фортепіано), Юрій Шиналь (гобой), Олена та Юлія Шиналь (сопрано), Андрій Кирилов (тенор). Присутні вітали музикантів оваціями та вигуками «Браво!»

Партнери проекту «Бібліофест» Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського, власник роялю Андрій Гінсар.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу обслуговування

 користувачів Наталії Опенько