П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Творча зустріч з українським кінознавцем

Сергієм Тримбачем та знайомство з його книгою «Кіно народжене Україною»

(Київ: Саміт- Книга, 2019)

 

image

24 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась творча зустріч з українським кінознавцем Сергієм Тримбачем та знайомство з його книгою «Кіно народжене Україною».

Сергій Тримбач – знаний в Україні та за її межами український кінознавець, кінокритик, сценарист, культурно-громадський діяч. Лауреат Державної премії України ім. О. Довженка (2008), заслужений діяч мистецтв України (2013). Творчий шлях митця пов’язаний зі створенням кіномистецького та  науково-творчого доробку.

Сергій Тримбач – автор монографії з історії українського кіно «Кіно народжене Україною». Створення книги було ініційовано видавництвом «Саміт-Книга» в особі її директора Івана Степуріна. Вперше видання побачило світ у 2016 році. 2019 року вийшло друком друге, доповнене видання, з яким під час зустрічі познайомилися шанувальників українського кіно

Альбом антології українського кіно охоплює повну історію вітчизняного кінематографу. Від перших кінозйомок харківського фотографа Альфреда Федецького 1896 року, фільмів початку XX століття. У 1920-х роках національний кінематограф вперше постав як самостійне соціокультурне явище, здобув визнання європейських кінематографістів. Від початку 1930-х робилося чимало спроб послабити його вплив на розвиток нації. У 1960–70-ті роки стався новий вибух вітчизняних кіноталантів. На рубежі 1980–90-х українське кіно відзначилось сплеском нових екранних ідеологій. Новітнє українське кіно переживає складні часи зламу естетичних, ідеологічних та політичних реалій, відбувається справжнє відродження і оновлення кінематографу України.    

Українська кіноіндустрія початку XXI століття стрімко розвивається і пропонує нові види і жанри кіно. Автор представив аудиторії найновіші кінострічки 2020 року та сучасний кінопродукт – телевізійний кінематограф.

Розповідаючи про становлення українського кіно, дослідник не оминув ім’я Олександра Довженка, талановиті кінострічки якого мали резонанс у всьому світі та виявили неабиякий вплив на подальший розвиток кіно.

Кінознавець розповів про творчі пошуки під час роботи над книгою. Досліджуючи діяльність кіностудій в Україні, він дійшов висновку, що кіноісторія нашої держави різноманітна та яскрава. В галузі працюють неймовірно талановиті люди, яких визнає увесь кіносвіт.

Підсумовуючи зустріч, Сергій Тримбач зазначив, що кіно – це засіб наймогутнішого впливу на свідомість людини, формування люблячого ставлення до власної країни, а також велика складова української культури, необхідна для виховання патріотизму. 

У заході брав участь Іван Степурін, директор видавництва «Саміт-Книга», який розповів про  народження ідеї створення антології українського кіно. Розпочавши пошуки автора, який би міг написати таку роботу про український кінематограф максимально повно, яскраво і коротко водночас, він виявив, що таким є насамперед Сергій Тримбач. Видавець повідомив, що книга «Кіно народжене Україною: ілюстрована історія» в 2020 році закуплена Українським інститутом книги в рамках державної програми.  Видання буде передане бібліотекам, а також продаватиметься за нижчою ціною.

 Доповненням до творчої зустрічі став відеоряд чорно-білих і кольорових фотоілюстрацій, які автор добирав з фондів Музею Національної кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка.

Запитання, відповіді та коментарі створили невимушену та доброзичливу атмосферу зустрічі.

Учасники заходу висловили щиру подяку Сергію Тримбачу, побажали подальших творчих задумів і успіхів у їх здійсненні.

Презентоване видання з автографами автора та видавця були передані в дар Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. Завершилася зустріч автограф-сесією.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.