Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Відкриття виставки живопису Наталки Фесенюк «100 днів протистоянь»

 

9 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося відкриття виставки живопису Наталки Фесенюк «100 днів протистоянь» до Дня Героїв Небесної Сотні, що відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11.02.2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме у лютневі дні 2014 року протистояння між українським народом і тодішньою владою сягнуло піку. 20 лютого загинуло найбільше активістів Майдану. Вже наступного дня поетеса Тетяна Домашенко написала вірш «Небесна сотня воїнів Майдану», в якому вперше назвала полеглих протестувальників Небесною сотнею.

Майже сто днів мирних і запеклих протистоянь… 105 загиблих… 726 постраждалих…

Цим подіям присвячена виставка живопису та витинанки учасниці Євромайдану Наталки Фесенюк. В експозиції представлені експресивні, наповнені символікою, написані у вогні Революції, як «вірші на руці», роботи. А також – предметні свідчення з місця подій: гільзи, протигаз, гучномовець, каска, щит, стрічки, обпалені вогнем, нашвидкоруч надруковані листівки та «посвідчення» волонтерів.

Наталія Петрівна Фесенюк народилася в Києві. Вищу освіту здобула  на видавничо-поліграфічному факультеті Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сикорського», в Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості, у Київському національному університеті культури і мистецтв. В 2017 році захистила докторську дисертацію та отримала ступінь доктора філософії в галузі психології. У творчому доробку пані Наталії більше двадцяти персональних і спільних художніх  виставок та майже 200 ліричних поезій. У науковій сфері – статті на тему арт-терапії та психології творчості.

Виставку відвідали учасники Майдану, які поділилися своїми спогадами. Психологиня та юристка, учасниця самодіяльного співочого гурту Ірина Деревицька розповіла як опинилася у списку загиблих. Популяризатор і декламатор поезії Т.Г. Шевченка Олександр Ліщенко – про те, як запропонував оголосити Кобзаря духовним гетьманом Майдану та організував Шевченківські читання, друк і розміщення плакатів із зображенням Народного героя – символу України. Фізик-ядерник Тамара Костюк натхненно прочитала вірш Тараса Григоровича з циклу «В казематі» – «Мені однаково, чи буду…» (1847р.). Журналіст Юрій Шпуль, селянин Олексій Сторожик, фінансист Юрій Зозуля також повідали про те, що привело їх на головну Площу країни. Модератор заходу Тетяна Скирда нагадала присутнім, що НБУ ім. Ярослава Мудрого через своє територіальне розташування опинилась в епіцентрі подій – у вестибюлі першого поверху Бібліотеки на вул. Грушевського Михайла, 1 у той час був розміщений пункт першої медичної допомоги, декільком учасникам це навіть врятувало життя, про що свідчать записи очевидців подій в Книзі подяк.

Присутні вшанували пам'ять про загиблих хвилиною мовчання та виконали гімн України.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу обслуговування

 користувачів Тетяни Копилової