Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з київським істориком Ігорем Гиричем

та знайомство з його книгою «Український Київ» 

 

4 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбулася творча зустріч з київським істориком Ігорем Гиричем та знайомство з його книгою «Український Київ».

Ігор Борисович Гирич – широковідомий київський історик та журналіст, працює в Інституті української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, фахівець з проблем історії, епістолології, історіографії, зокрема грушевськознавства, липинськознавства, києвознавства. Доктор історичних наук, член-кореспондент Української вільної академії наук США, дійсний член наукового товариства імені Шевченка.

На зустрічі І. Гирич зазначив, що книга «Український Київ» (Київ, Видавничий дім «Пенмен», 2017) є своєрідним підсумком його краєзнавчих досліджень, які були відображені майже в сотні публікацій у різних журналах. За висловом автора «Київ – це те місто, з якого постала українська нація і яке завжди було осердям східного християнства, духовною столицею Східної Європи, містом паломництва і святинь східнослов’янського світу».

Посилаючись на представлений атлас забудови міста у ІХ-Х ст., ХІІ-ХІІІ ст., ХVІІ-ХVІІІ ст., ХХ ст. історик розгорнув картини розвитку Києва, його будівництва, заселення,  формування районів, розвиток мережі вулиць, зазначивши основні події відповідних періодів у сфері культурного, духовного, політичного, громадського життя міста. Розповів, яким був національний склад населення, з чого розпочалась та продовжувалась освітня діяльність, як у  середині ХІХ ст. попри русифікацію відбувався процес українізації: формування спільноти та культурно-національного розвитку.

Автор, як науковець, інтелектуал, наполегливий дослідник, активно занурює читача книги у вирій захоплюючої історії унікального міста, у всі закутки його вулиць, що прокладались за ландшафтним принципом, знайомить з величними постатями шляхетних і талановитих киян, доводить, що «ХХІ століття додасть нових барв сприйняття Києва – як «вічного міста» України». Мова подання матеріалу не обтяжена складними зворотами – доступно і переконливо досвідчений києвознавець пише про історичні процеси, що відбувалися в місті, висловлюючи свої фахово обґрунтовані думки.

В заході взяв участь директор Видавничого дому «Пенмен» Ярослав Кузик, який розповів про діяльність видавництва та про книги, що вийшли в світ нещодавно. 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідних  бібліотекарів відділу обслуговування

 користувачів Ганни Падалки та Олени Шадури