П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Українська революція 1917 - 1921 років: історичні уроки і сучасність»

 

image

Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917 року. Революція стала загальноукраїнським явищем. Її рушійною силою був український народ і його політична еліта. У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура. Політичні події продемонстрували волю українського народу до державної незалежності та демократичного розвитку України. 

Українська революція 1917–1921 року стала історичним надбанням нації та повернула  Україну на мапу світу. Після століть бездержавності українці створили незалежну національну державу – Українську Народну Республіку. УНР об’єднала в одній соборній державі східні і західні українські землі. Держава мала мову, територію, кордони, символи, парламент, уряд, військо, академію наук, гроші, отримала міжнародне визнання.

Державні символи сучасної України – синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн набули статусу державних ще за часів Української Народної Республіки.

Термін «Українська революція» був введений в обіг самими учасниками подій: Михайлом Грушевським, Володимиром Винниченком, Симоном Петлюрою, Дмитром Дорошенком та іншими політичними діячами доби. Національно-визвольні змагання 1917 – 1921 років увійшли в історію України як одна з найгероїчніших і водночас трагічних сторінок.

Радянська історіографія замінила поняття «Українська революція» на «Велика Жовтнева соціалістична революція» та «Громадянська війна». Проте, українські історики в діаспорі досліджували історію державотворенняі боротьби за самостійну, соборну, демократичну державу українського народу 1917 – 1921 років.

Їх роботу продовжили вітчизняні науковці в незалежній Україні. Події визвольних змагань 1917–1921 років, історія УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки стали темою наукових досліджень В. Кульчицького, В. Верстюка, В. Солдатенко та інших українських істориків.

Український інститут національної пам'яті розробив та проводить інформаційно-просвітницьку кампанію присвячену цій добі.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з метою вшанування боротьби за незалежність України, популяризації історії українського державотворення та привернення уваги до національно-визвольної боротьби українців, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року», патріотичного виховання громадян  організувала тематичну постійно діючу книжкову виставку «Українська революція 1917 - 1921 років: історичні уроки і сучасність».

Експозиція висвітлює  події та постаті, пов’язані з подіями Української революції 1917 – 1921 років, презентує документи з питань визвольних змагань. Література, представлена на виставці, розповідає про видатних діячів  національно-визвольного руху,  розкриває соціальні,  політичні та  культурні аспекти  революційного часу,  дає можливість глибше пізнати  історію  Української 

 революції 1917–1921 років та етапи визвольної боротьби від минулих століть  до сьогодення.

Книжкова експозиція до 100-річчя подій Української революції демонструватиметься протягом року та буде поповнюватись новими виданнями даної тематики із фондів бібліотеки.

Для пошуку інших документів радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 1січня – 27 грудня 2021р.

 

Інформацію підготувала головний  бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  Кудря Л. М.