Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт за участю Ігоря Андрієвського

«Нікколо Паганіні – каприси для скрипки соло»

 (в межах проекту «Бібліофест») 

 

25 січня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт за участю Ігоря Андрієвського «Нікколо Паганіні – каприси для скрипки соло»  (в межах проекту «Бібліофест»).

Італійський скрипаль-віртуоз Нікколо Паганіні (1782-1840) – одна з найяскравіших особистостей музичної історії ХVІІІ-ХІХ століть. Завдяки своєрідній манері гри на скрипці, легкій і невимушеній, Паганіні вражав та захоплював своїх сучасників. Музикант залишив після себе 24 каприси, 6 концертів для скрипки, багато варіацій, сонат та інших творів для скрипки і гітари.

Ігор Михайлович Андрієвський – скрипаль, диригент, педагог, композитор, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, кандидат мистецтвознавства, доктор філософії, керівник камерного оркестру НМАУ ім. П.І. Чайковського, організатор, головний диригент і соліст Київського камерного оркестру «Archi», диригент ансамблю класичної музики ім. Б. Лятошинського при Національному будинку органної і камерної музики.

 Маестро віртуозно виконав всі 24 каприси Ніколо Паганіні та прокоментував зміст майже кожної п’єси, які композитор створював протягом всього свого життя. Цьому феноменальному циклу із найскладніших для виконання віртуозних п’єс автор відвів перше місце у своєму творчому спадку. «Присвячується артистам», – написав Паганіні у заголовку свого твору, зважаючи на те, що не просто музикант, а саме артист-художник здатний їх зіграти, до того ж за умови опанування надскладної техніки виконання пасажів, акордів, подвійних нот. Але за задумом автора вся ця технічність – не задля хизування майстерністю, а з метою розкриття саме змісту.

Звучання каприсів розгортає перед слухачем глибокі за художнім змістом сцени тяжких ударів людської долі, трагізму та сліз, долання біди, душевні страждання, сум, радість, піднесення, що відображені в звуках з надзвичайною та неперевершеною силою і мистецтвом. Захоплюють ніжні, ліричні, веселі, трагічні, контрастні звуки. Зачаровують виписані музикою картини і звуки природи (сонячного світла, дощу, граду, навіть – шторм  на морі, дев’ятий вал, загибель корабля, що розбився об скелю), сцени полювання (гавкання собак, звуки сурми, постріли, страждання смертельно пораненого звіра), жорстокої битви (військові марші, заклик полководця до бою, шабельні поєдинки, дзвін шпаги, удари зброї, загибель вояків), сперечання чоловіка і жінки, любовні втіхи, жіночий сміх …

Теми каприсів Паганіні лягли в основу ряду творів видатних композиторів наступних поколінь – зокрема, Р. Шумана, Ф. Ліста, Й. Брамса, С. Рахманінова, В. Лютославського.

Захід відбувся в межах спільного проекту «Бібліофест» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого та Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідних  бібліотекарів відділу обслуговування

 користувачів Ганни Падалки та Наталії Опенько