Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження Г. Т. Чубач (1941–2019), української поетеси

 

image

Ганна Танасівна Чубач народилася 6 січня 1941 року, в селі Плоске Мурованокуриловецького району  Вінницької області в сім'ї хліборобів.

Закінчила вечірню школу робітничої молоді, факультет журналістики Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (1968) та Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. М. Горького (1973) в Москві. Працювала в редакціях газети «Літературна Україна» та журналу «Дніпро». Не один рік  вела цікаві авторські передачі на Українському радіо.

Вірші почала складати ледве навчившись читати, але публікувати їх почала з 1966 року. 1971 року Ганну Чубач прийняли до Спілки письменників України зі збіркою віршів «Журавка». Потім її так і називали в багатьох оглядах і статтях «журавка з Подільського краю».

Ганна Чубач – авторка близько 60 книжок для дорослих і дітей, поетичних збірок «Журавка» (1970), «Жниця» (1974), «Ожинові береги» (1977), «Заповіти землі» (1978), «Срібна шибка» (1980), «Святкую день» (1982), «Житня зоря» (1983), «Листя в криниці» (1984), «Літо без осені» (1986) «Серед зневір і сподівань» (2006) «Україна-рідний край» (2010), «Мої центурії» (2011), «Радість висоти» (2012) та інших. Багато з віршів Ганни Танасівни стали чудовими українськими піснями – їх понад 300. Найвідоміші з них – «Крила», «Хустка тернова», «Не відлітайте, лелеки», «Пісня про поле…», «Горіло над морем багаття», «Замовляю музику словам» та інші. Особливу увагу у її творчому доробку привертають вірші, присвячені дітям: веселі, дотепні, повчальні, жартівливі, які дарують добрий настрій, вчать мислити й любити рідне слово та вже понад 15 років використовують як навчальний матеріал у шкільних підручниках. На дитячих казках, лічилках, скоромовках  поетеси виросло не одне покоління дітлахів: «Пані Киця», «Вивчаймо самі», «Сонячна абетка», «Алфавітні усмішки», «Черепаха Аха», «Малюємо, читаємо, пишемо» та багато інших.

Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.

За визначні творчі здобутки Ганні Чубач було присвоєно почесне звання Заслужений діяч мистецтв України. Поетеса нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Премією Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та лауреатка багатьох літературних  премій.

Померла Ганна Танасівна Чубач 19 лютого 2019 року.

До 80-річчя від дня народження Г. Т. Чубач (1941–2019), української поетеси в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує творчий доробок мисткині та видання про її творчий і життєвий шлях.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 25 січня – 8 лютого 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.