Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя з часу заснування журналу «Образотворче мистецтво» (1935)


image

Журнал «Образотворче мистецтво» засновано в 1935 році як видання Спілки радянських художників та скульпторів України під назвою «Малярство і скульптура». Починався він із невеликого 40-сторінкового зошита. Першим редактором журналу був український мистецтвознавець і маляр-монументаліст Євген В'ячеславович Холостенко.

У 1939–1941 роках журнал виходив під назвою «Образотворче мистецтво». З початком війни журнал припинив свою діяльність. 1954 року був відновлений під назвою «Мистецтво», в якому, крім образотворчого мистецтва, висвітлювалися також проблеми музичного і театрального життя. На базі журналу «Мистецтво» у 1970 році було створено три журнали: «Музика», «Український театр» і «Образотворче мистецтво». Як видання Національної спілки художників України виходить з 1991 року.

У різні періоди журнал знайомив з останніми мистецькими та суспільними подіями, вміщував теоретичні статті та ілюстрації, творчі портрети, а з початку 1990-х років пише ще й про багатьох мистців з діаспори. Виходили тематичні числа, наприклад, присвячені Шевченкіані, художникам Львова, Одеси, Полтави, українській сценографії, монументальному мистецтву, скульптурі тощо.

image

Журнал від початку існування зазнав численних трансформацій – змінював назви, обсяг, періодичність, творчі підходи, проте незмінним залишається головне завдання – забезпечити якісну теоретичну платформу для осмислення сучасного мистецтва. Сьогодні «Образотворче мистецтво» не просто реагує на мистецькі процеси та висвітлює ті чи інші події, а розвиває, стимулює та створює нове культурно-мистецьке середовище, концентрує увагу на критичному аналізі визначальних тенденцій соціокультурної сфери.

Основні рубрики: мистецькі події; історія, теорія та сучасний стан образотворчого мистецтва; образотворча освіта; ім’я в мистецтві та інші. Виходить 4 рази на рік.

До 85-річчя з часу заснування журналу «Образотворче мистецтво» (1935) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку

Експозиція містить творчий доробок журналу за 2016-2020 роки, знайомить з українським традиційним і візуальним мистецтвом, з практикою сучасних мистців та виставками, мистецькими школами та традиціями, українським мистецтвом у світі тощо.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування: 21 листопада – 6 грудня 2020 р.


Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.