Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня української писемності та мови

 

image

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано у 1997 році Указом Президента України № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем у цей день вшановують пам'ять Преподобного Нестора Літописця, який відомий як послідовник творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія та автор першого літописа, що описує історію Київської Русі.

 Історія кожної мови вивчається в нерозривному зв'язку з історією народу, який є носієм цієї мови, її творцем.  Донині вчені досліджують походження української писемності. Існує версія, що на території України було кілька її варіантів. У Північному Причорномор'ї користувалися абеткою, яка була схожою на грецьку і латину, а в східних регіонах використовувалися сарматські значки, які мали схожість з грузинською азбукою.

Сучасна літературна українська мова з'явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Івана  Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

Українська мова становить величезну культурну цінність, що створювалася протягом ряду століть багатьма поколіннями українського народу в особі кращих його представників – передових письменників, вчених і культурних діячів.

У День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи. Усі вони присвячені темі писемності та грамотності. У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять олімпіади, тематичні конкурси та урочисті заходи, які мають на меті згуртувати українців навколо рідного слова.

Українська мова, виконуючи інтеграційну функцію, є важливим чинником зміцнення державності, забезпечення культурного та економічного розвитку нашої країни. Мовна політика як одна із складових частин державної має бути спрямована на забезпечення оптимального функціонування української мови в усіх сферах життя українського суспільства, їх подальшого розвитку та взаємодії.

До Дня української писемності та мови в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено видання, що розкривають багатство і красу рідної мови, її роль в консолідації українського суспільства,  знайомлять з науковими працями  щодо походження і розвитку мови, допомагають  читачам дотримуватись культури української мови.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 06 – 23 листопада  2020 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.

 

image