П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

Фестиваль «Нове українське кіно» 

Показ художнього фільму 

«Додому» (Україна, 2019)

 

30 жовтня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках фестивалю «Нове українське кіно» відбувся показ художнього фільму Нарімана Алієва «Додому».

Цьогорічний фестиваль, ініційований дистриб’ютерською кампанією «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно, знайомить глядача із сучасними кінофільмами вітчизняного виробництва, які стали визначними подіями в Україні та були представлені на міжнародних кінофестивалях світу.

Кінострічка «Додому» (кримськотат. Evge, англ. Homeward) – повнометражний режисерський дебют Нарімана Алієва з Ахтемом Сеїтаблаєвим у головній ролі.

Світова прем'єра картини відбулася 22 травня 2019 року на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь в конкурсній програмі «Особливий погляд».

За пів року картина Нарімана Алієва здобула нагороди численних кінофестивалів, стала номінантом престижних кінопремій та привернула увагу міжнародної преси.

Фільм отримав гран-прі Одеського кінофестивалю, головний приз Міжнародного кінофестивалю у Бухаресті (BIFF), визнаний кращим іноземним фільмом 7-го Міжнародного Босфорського кінофестивалю у Стамбулі та отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі українських фільмів у Варшаві.

«Додому», як найкращий фільм 2019 року, став переможцем Національної премії кінокритиків «КІНОКОЛО».

Стрічку показали у 13 країнах світу, права на фільм придбали кінокомпанії з Франції, Великої Британії, країн Бенілюксу, Греції, Туреччини та Китаю.

За сюжетом, під час війни на Сході України гине первісток кримського татарина Мустафи. Батько приїжджає до Києва, куди переїхали після анексії Криму його сини, щоб повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині згідно з мусульманськими традиціями.

Фільм про повернення додому знімали дорогою на південь - на аеродромі під Києвом, у селах Троїцьке, Ракове, у Вознесенську на Миколаївщині. Останні сцени, які за сценарієм відбуваються у Криму, були відзняті неподалік від анексованої території – у селі Стрілкове на Арабатській стрілці.

Це вражаюча сповідь про відданість до останньої хвилини життя, про родинні цінності, про любов до рідної землі. І від неї неможливо стримати сліз.

 

            Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності 

Сливка О. В.