Вівторок, 2 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Кіновечір до Дня українського кіно


Показ документального фільму

«Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди»

 

image

Зустріч шанувальників кіно, що відбулась 11 вересня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, була приурочена професійному святу кінематографістів, а також всіх поціновувачів кіномистецтва – Дню українського кіно.

Статус офіційного державного свята День українського кіно отримав у 1996 році, коли відповідним Указом Президента України була підтримана ініціатива працівників кінематографії і визначена дата відзначення свята - щорічно у другу суботу вересня.

Дата святкування була обрана невипадково. Вона приурочена і майже завжди збігається з днем народження класика, фундатора вітчизняного кінематографа - Олександра Петровича Довженка. 10 вересня виповнилось 126 років від дня народження митця.

Традиційно місяць вересень буває насиченим на кіномистецькі події. Відбуваються кінопокази, проходять прес-конференції, засідання, круглі столи, присвячені проблемним питанням українського кінематографу.

У рамках відзначення Дня українського кіно завжди відбувалась  і має відбутися значна акція – визначення лауреата Державної премії України імені Олександра Довженка.

Представлений увазі глядачів Кіномистецької вітальні фільм має дуже символічну назву: «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди». Його прем’єра відбулась у 2014 році на Одеському міжнародному кінофестивалі.

За жанром це – документально-історичний фільм-притча, який розповідає про дивовижне за своєю природною красою село Бучак, що на Канівщині. На початку 1950-х років село стало своєрідним Голлівудом над Дніпром, адже саме тут, на крутих дніпрових схилах, серед незайманої мальовничої природи надихались і створювали свої шедеври знані кінорежисери. Фантастичні бучакські пейзажі впізнаються у картинах Сергія Параджанова, Андрія Тарковського, Юрія та Михайла Іллєнків, Володимира Денисенка, Аркадія Народицького, Сергія Буковського та багатьох інших кіномитців.

Через багато років до забутих місць повернулися актори, режисери, художники, письменники й тодішні його жителі, щоб пригадати, як це місце змінило їхнє життя.

Про маловідомі епізоди зйомок у Бучаку згадують Лариса Кадочникова, Раїса Недашківська, Микола Рашеєв, Михайло Іллєнко, Микола Бурляєв, Сергій Денисенко, Анатолій Барчук, Сергій Якутович, Михайло Ткачук та інші. Своїми спогадами про зйомки  діляться мешканці села, які колись були учасниками знімального процесу.

У фільмі також беруть участь письменник Любко Дереш, Олег Михайлюта (Фаот), художник-графік Олег Коспа і музичний гурт «Татхагата» (Орест Криса і Кирило Бородін). Окремі епізоди стрічки коментують доктор історичних наук Юрій Шаповал, кінознавець Сергій Тримбач, краєзнавець Михайло Іщенко.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.