Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл «Здобутки і перспективи»

до 90-річчя від дня народження Михайла Гориня

 

21 липня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбувся круглий стіл «Здобутки і перспективи» до 90-річчя від дня народження Михайла Гориня.

Михайло Миколайович Горинь (17.06.1930 – 13.01.2013) – психолог за фахом, педагог, талановитий учений та інтелектуал, відомий у світі правозахисник-дисидент, політичний та громадський діяч України, учасник руху шістдесятництва, один із лідерів українського національно-визвольного руху 60-90-х років, політв’язень радянських тюрем і концтаборів (1965-71, 1981-87), член Української Гельсінської групи, співзасновник і голова секретаріату Народного руху України (1989), народний депутат Верховної Ради України І і ІІ скликання. Блискучий організатор, символ непохитної мужності і чесності, носій ідей, якими живе сьогодні Україна, люблячий чоловік і батько. Автор книг «Запалити свічу у пітьмі» (Київ: Українська Республіканська партія, 1994), «Листи з-за грат» (Харків: Харківська правозахисна група, 2005), «Запалити свічу» (Харків: Права людини, 2009), «Вибране» (Б.м.: б.в., 2010?).

Учасники круглого столу – шістдесятники, члени родини, соратники М. Гориня – у своїх виступах говорили про неосяжність особистості Михайла Миколайовича, масштабність його діяльності, державницьке мислення, формування ідей та здатність здійснювати замислене, спрямоване на об’єднання однодумців.

Слово мали Богдан Горинь, Дмитро Павличко, Василь Овсієнко, Олена Лодзинська, Світлана Остапа, Орина Сокульська, Маргарита Довгань, Богдан Мацелюх, Микола Поровський. Підсумовуючи виступи модератор заходу Михайло Слабошпицький охарактеризував М. Гориня, як «видатного політичного архітектора та менеджера, який був людиною високої самопосвяти». Активна життєва позиція Михайла Гориня спонукає нас до збереження здобутків діяльності шістдесятників та продовження руху до об’єднання українства у роботі з молоддю та вихованні справжніх патріотів.

Під час заходу демонструвався відеоряд про родину, друзів, оточення М. Гориня, перебування в ув’язненні, громадську і політичну діяльність, а також експонувалась книжково-ілюстративна виставка з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Партнери заходу – Музей шістдесятництва і Українське товариство  політв’язнів та репресованих.

Захід відвідали представники громадських об’єднань та організацій,  НАОМА, КДАДПМіД імені Михайла Бойчука, письменники, журналісти.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідних бібліотекарів відділу

обслуговування користувачів Тетяни Копилової та Олени Шадури