Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-річчя від дня народження П. М. Лизанця (1930), українського мовознавця, літературознавця, фольклориста 

 

image

Петро Миколайович Лизанець народився 2 липня 1930 року на Закарпатті (с. Ізвор, Свалявський район) у сім’ї лісоруба. У пошуку заробітку багатодітна родина переселилася у присілок Шом-Колонію (нині-Берегівський район), де майбутній вчений отримав початкову освіту. 1941-44 рр. він навчався в Мукачівській горожанській школі, а потім у Берегівській гімназії, яку закінчив у 1948 році. Того ж року вступив на філологічний факультет Ужгородського державного університету, який закінчив у 1953 році, отримавши диплом з відзнакою.

Наступні 67 років доктор філологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Петро Лизанець присвятив науковій та викладацькій роботі в своїй Alma mater.

З 1953 по 1956 рр. він аспірант кафедри української мови Ужгородського державного університету, а з 1956 по 1965 рр. – старший викладач, доцент кафедри української мови.

1966 року Петро Лизанець був обраний завідувачем кафедри угорської філології, яку очолював упродовж 49 років.

У 1988-му році завдяки ініціативі П. Лизанця був створений Центр гунгарології УжНУ, в якому професор працює і нині.

У колі основних наукових інтересів вченого - українсько-угорські міжмовні (міждіалектні) контакти, українська та угорська діалектологія, лексикографія, фразеологія та лінгвогеографія.

Досконало оволодівши українською та угорською мовами, він здобув статус  найавторитетнішого дослідника міжмовних українсько-угорських зв’язків, зокрема й говорів Закарпаття. Створив свою наукову школу, в якій виховав плеяду перспективних учених.

Як запрошений гість професор Лизанець читав лекції в багатьох наукових установах та університетах світу, зокрема Австрії, Бельгії, Естонії, Німеччини, Росії, Словаччини, Угорщини. Починаючи з 1962 року брав активну участь у наукових конгресах, конференціях, симпозіумах як в Україні, так і за її межами.

Петро Лизанець – автор численних наукових праць, серед яких монографії, підручники, навчальні посібники, словники, мовознавчі атласи та інші видання. Понад 120 наукових статей та 8 монографій вченого опубліковано за кордоном - у 19 країнах Європи й в Америці.

У 2013 році в Ужгороді відбулась презентація 55-річного наукового доробку професора П. Лизанця – 30 томів наукових праць вченого було вперше представлено широкій аудиторії.

У цих виданнях подані наукові праці автора за підрозділами: монографії та окремі видання, наукові статті, рецензії на наукові праці як вітчизняних, так і зарубіжних учених, відгуки на докторські і кандидатські дисертації та автореферати, інтерв’ю у ЗМІ, науково-популярні газетні статті.

Професор Лизанець – співавтор та упорядник першої збірки «Угорських народних балад Закарпаття», збірки угорських казок Закарпаття (зб. «Три золоті стріли»), першої «Антології угорської літератури Закарпаття», високо оціненої в Угорщині.

П. Лизанець є членом Міжнародної редколегії та співавтором «Загальнокарпатського діалектологічного атласу» (6 т.), роботі над яким він присвятив майже 30 років.

Вченим засновано і редагуються журнали «Acta Hungarica» та «Вісник Закарпатського угорськомовного товариства».

Своє 90-річчя вчений відзначає 700-сторінковою книгою під назвою «Життєвий та творчий шлях професора Петра Лизанця».

На відзнаку 90-річчя від дня народження П. М. Лизанця у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка знайомить читача з науково-творчим доробком вченого. Експозиція містить широкий спектр наукових праць дослідника, зокрема монографії, підручники, наукові та науково-популярні статті з періодичних видань, мовні атласи, словники тощо.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 02 – 16 липня 2020 року.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.

 

image