Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Пісенно-туристського клубу

 

11 березня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання Пісенно-туристського клубу.

Цікавою та інформаційно насиченою була розповідь Катерини Приходько про віхи життя, наукові здобутки та громадсько-політичну діяльність Івана Пулюя, якому 2 лютого 2020 року виповнилося 175 років від дня народження. Своєю науковою і технічною діяльністю він заслужив широке міжнародне визнання, але до недавнього часу залишався майже невідомим в Україні. Автор близько 50 наукових праць українською, німецькою та англійською мовами. Учений зробив значний внесок у розвиток молекулярної фізики, газорозрядних явищ, заклав підвалини майбутньої фізики електронів та Х-променів, електротехніки, електроенергетики та телефонного зв’язку. А ще був поліглотом – знав 15 мов. У співпраці з П. Кулішем та І. Нечуєм-Левицьким переклав з давньогрецької мови "Псалтир" і грецької "Євангеліє". Іван Пулюй жив переважно за межами України, але помислами й добрими справами він залишався серед свого народу, переживав за його долю, підносив його велич. Не випадково життєвим кредо І. Пулюя стали такі слова: «…Нема більшого гонору для інтеліґентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю». На завершення розповіді члени клубу переглянули фільм «Іван Пулюй. Повернення».

 Спогадами про велосипедний похід ІV категорії складності «Від Каппадокії до Егейського моря» (Туреччина) поділився Юрій Семенов. Каппадокією називають місцевість на території сучасної турецької провінції Невшехір з надзвичайно цікавим ландшафтом вулканічного походження. Пейзажі Каппадокії вразили мандрівників своєю магічною красою, коли неймовірні краєвиди та дивовижної форми скелі, ніби за помахом чарівної палички, кілька разів на день міняли свій колір від рожевого до вогненно-рудого. Подорожуючі відвідали: Національний парк Гереме; монастирський комплекс з церквами та каплицями, який включений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО; фортецю Учхисар – єдине у своєму роді скельне поселення, з вежами і шпилями з білого туфу; стародавнє підземне багатоярусне місто Дерінкую. Присутніх зі світлин вразили приголомшливі панорами – в це було важко повірити, але ці місця дійсно створила природа!

Протягом вечора всі мали змогу насолодитись милозвучними піснями  Марка Кудіша, Вікторії Тітової, Олександра Михайлова та дуету «Міраж».

Модератор – керівник клубу, майстер спорту зі спортивного туризму Ігор Корольков.

  

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.