Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Пісенно-туристського клубу


26 лютого в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося чергове засідання Пісенно-туристського клубу.

Своїми спогадами про поїздку узбережжям Женевського озера, яке називають Швейцарською Рів'єрою, поділився Ігор Мішунін. Женевське озеро вважається найбільшим озером Центральної Європи. На його берегах розкинулися найвідоміші міста-курорти – Веве, Монтре і Лозанна. Цього вечора присутнім була представлена ілюстрована розповідь «Швейцарська Рів’єра. Міста і люди» – про місто Веве, яке розташоване у франкомовному кантоні Во на заході країни. У ХІХ столітті – улюблене місце життя і відпочинку світової інтелігенції: письменників, художників, акторів. Сьогодні Веве – це невелике туристичне містечко з Ринковою площею, маленьким Старим містом, вічно квітучою набережною та чудовими краєвидами на озеро і Савойські Альпи. Саме у ньому перебуває штаб-квартира знаного концерну «Nestle» та «смачний» об’єкт – Музей їжі. Відбувається традиційне Свято Виноробів (Fête des Vignerons), щоправда, святкується лише декілька раз на століття, з великими перервами (поки підростає нове покоління виноробів). Гуляючи вулицями Веве можна натрапити на багато згадок і підказок про те, хто тут жив і творив. На  мальовничій набережній, звідки відкривається чудовий краєвид на Альпи, розташований пам’ятник Миколі Гоголю, який під час свого перебування у Швейцарії почав писати роман "Мертві душі". Пам’ятник є подарунком Швейцарії від України, був урочисто відкритий українським посольством у 2009 році. Зовсім поруч розташований пам’ятник румунському поету Міхаю Емінеску. Також тут жили й творили французький філософ-просвітник, письменник Жан-Жак Руссо, англійський письменник і драматург Грем Грін, австрійський художник Оскар Кокошка. У місцевому музеї мистецтва Йеніш є Фонд Оскара Кокошки, який містить більше ніж 800 творів художника-експресіоніста. Веве може похвалитися і Кларою Хаскіл, яка мала румунське коріння та увійшла в історію музичного мистецтва як одна з кращих піаністок світу. Відвідав мандрівник і музей "Світ Чапліна". Творці музею намагалися якомога точніше передати атмосферу дому, в якій жила сім’я кіноактора і режисера Чарлі Чапліна, і де відтворено дуже цікавий "ефект присутності" актора. А ще від м. Веве туристів возить у гори «зоряний поїзд», із вікон якого відкриваються неймовірні за красою картини. Емоційна розповідь поєднувалася зі слайд-переглядом світлин.

Гостем клубу цього разу був Театр бардівської пісні «На Подолі» при Будинку дитячої та юнацької творчості Подільського району м. Києва під керівництвом Олени Лисенко. Колективу вже 7 років, а вік акторів від десяти до двадцяти п’яти років. Він досить відомий в Україні, є  учасником багатьох фестивалів авторської пісні. Присутні змогли насолодитись в їхньому  виконанні піснями Б. Окуджави, Ю. Візбора, С. Нікітіна, Ю. Кіма, О. Касьян, В. Семенова та ін. В музичному репертуарі юних артистів були присутні й сольні авторські номери: пісні, вірші, замальовки, а їх чуттєві та проникливі рядки були пройняті душевністю, ліричністю та водночас наповнені гумором і позитивом, якого так не вистачає в наш час. Всі номери вразили своєю неповторністю, зачарували присутніх своїм артистизмом і безпосередністю, тому кожен виступ юних артистів супроводжувався бурхливими оплесками.

Керівник клубу, майстер спорту зі спортивного туризму Ігор Корольков подякував Олені Лисенко та її колективу за чудовий концерт, побажав творчого натхнення, здійснення усіх творчих задумів і вручив подарунки-солодощі.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.