Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація

 розсилки книг з тематики Голодомору

бібліотекам України

 

 

 12 листопада 2013 року о 12:00 у Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація розсилки книг з тематики Голодомору бібліотекам України.

 

Голодомор 1932–33-х років залишається незагоєною раною в історії України. Пам’ять про цю трагедію об’єднує більшість громадян нашої країни. Проявом цього є і традиція вшанування пам’яті жертв Голодомору, яка склалася в Україні. Ця пам'ять сприяє становленню українців як єдиної нації. Проте вона потребує нашої постійної підтримки.

У 2013 році – 80-ті роковини Голодомору. Питанням честі для українців є гідне вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду. Обов’язок української громадськості – продовжувати роботу щодо відновлення і збереження національної пам’яті про Голодомор як геноцид українського народу.

Саме з цією метою у 2010 році був створений Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933-х років. До складу комітету увійшли знакові постаті в науковому, мистецькому та громадському житті країни. Співкоординаторами обрано Івана Васюника, Ігоря Юхновського та голову секретаріату Світового конгресу українців Стефана Романіва.

Комітет проводить низку заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору. Серед них – презентація нових видань з тематики Голодомору, що побачили світ за сприяння Комітету, та їх розсилка у 167 бібліотек України.  

Тематична добірка містить описи документів, що висвітлюють причини, перебіг і наслідки Голодомору, етнографічний аспект геноциду, свідчення очевидців про страшний голод та про доброчинців, які в цей жахливий час допомагали вижити тим, хто голодував.

 

Презентація відбулася за участі співкоординатора Комітету Івана Васюника, правозахисника, філософа і літератора Євгена Сверстюка, українського поета і видавця Івана Малковича, які урочисто передали книги провідним бібліотекам м. Києва.

 

Інформація підготовлена відділом СКД