Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-річчя від дня народження  В. З. Нестайка (1930–2014),

 українського письменника, драматурга, журналіста

 

imageНестайко Всеволод Зіновійович народився 30 січня 1930 року в українському містечку Бердичів Житомирської області. У1933 р. сім’я, рятуючись від голоду, переїхала до Києва. Закінчивши 10-літню загальну середню школу зі срібною медаллю, вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, яке закінчив у 1952 р.

Ще під час навчання в університеті Всеволод Нестайко працював літконсультантом в журналі «Дніпро», пізніше – літредактором у журналі «Барвінок». Здобувши диплом, продовжував працювати в журналі, згодом – редактором у видавництві «Молодь», понад тридцять років присвятив видавництву дитячої літератури «Веселка». У 1958 р. Всеволод Нестайко став членом Спілки письменників УРСР. Протягом 1999–2009 рр. вів програму «Радіобайка Всеволода Нестайка» на Національному радіо України.

Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах «Барвінок» та «Піонерія». Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. Загалом у творчому доробку письменника більше 40 творів: оповідань, повістей, казок, п'єс. Найвідоміші з них: «В Країні сонячних Зайчиків» (1959), «Супутник ЛІРА-3» (1960), «Космо-Натка» (1963), «Робінзон Кукурузо» (1964), «Тореадори з Васюківки» (1973), «Одиниця з обманом» (1976), «Незвичайні пригоди в лісовій школі» (1981), «Загадка старого клоуна» (1982), «П'ятірка з хвостиком» (1985), «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків» (1995) та інші непересічні твори.

2004 р. Всеволод Нестайко разом із поетом та редактором Іваном Малковичем опрацювали та опублікували нову авторську редакцію книги «Тореадори з Васюківки». Письменник адаптував текст під сучасного та майбутнього читача, позбавивши його будь-яких спогадів про минуле, з'явилися й нові епізоди.

Всеволода Нестайка справедливо вважають класиком дитячої літератури. Його книги перекладені двадцятьма мовами, серед них арабська та бенгалі.

imageЗа творами письменника знято фільми, які отримали міжнародні нагороди. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) – головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984) і відзначено спеціальним призом на міжнародному кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985).

Всеволод Нестайко – лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П'ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. 1979 р. до «Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена» (Special Hans Christian Andersen Honor List) вписано ім'я Всеволода Нестайка та його книжку Тореадори з Васюківки».

 Помер Всеволод Зіновійович Нестайко 16 серпня 2014 року.

До 90-річчя від дня народження  В. З. Нестайка (1930–2014), українського письменника, драматурга, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує творчий доробок письменника. В своїх книгах він веде розмову завжди з щирою довірливістю, не нав'язуючи власних оцінок, з веселим іронічно-усміхненим поглядом на своїх героїв, на їх невмілі вчинки, таким чином стверджуючи добро, чесність, відкритість і засуджуючи зло, малодушність, заздрість.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотек. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 28 січня 2020 р. – 27 лютого 2020 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.