Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Пісенно-туристського клубу

 

22 січня відбулося чергове засідання Пісенно-туристського клубу в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

Спогадами про два різнопланові за складністю туристичні маршрути поділився Юрій Варєжкін. Перший маршрут  – «Сплав на катамаранах верхів’ями річки Десни». Зі світлин відкрилась краса річки, яку описував Олександр Довженко в повісті «Зачарована Десна»: «Пахне в’ялою травою, квітами. А на Десні краса! Лози, висип, кручі, ліс – все блищить і сяє на сонці. Стрибаю з кручі в пісок до Десни... Вода, ласкава, солодка... Вбігаю в ліс – гриби. У лози – ожина. В кущі – горіхи…».

Другий маршрут – «Подорож Південною Америкою: Аргентина, Парагвай, Уругвай, Бразилія». Розпочав презентацію Ю. Варєжкін з розповіді про одне з найкрасивіших міст Південної Америки – Буенос-Айрес – столицю Аргентини з її монументальною архітектурою, захоплюючим танго і неповторним колоритом.

Поділився враженнями про каскад водоспадів Ігуасу, що має ширину 2,7 км з майже 270 водоспадів, водоспадиків, струмків, які зриваються зі скель і невідомо як опинилися посеред пласких джунглів. Найбільший з них – Горло Диявола або Garganta del Diablo. Він має U-образну форму, його висота 82 метри, а ширина – близько 150 метрів, у довжину він простягається на 700 метрів і  знаходиться на кордоні Бразилії та Аргентини.  

Знайомство з Парагваєм мандрівник розпочав з міста контрастів Асунсьйона, де через дорогу сусідами є сучасні будівлі і розвалища. Найцікавіші пам'ятники міста – монумент першим борцям за незалежність, колона Волі на площі Конституції й пам'ятник героям війни 1864-1870 рр. на площі Незалежності. Відвідав мандрівник також по-європейськи затишне місто Енкарнасьйон на південному сході країни, яке розташоване на березі річки Парани. Примітне воно тим, що тут живе велика українська діаспора з-понад тринадцятьма тисячами етнічних українців.

Членів клубу зацікавили відеосюжети про місто-мільйонер і дуже популярний курорт Монтевідео – столицю Уругваю. Зачарувала зі світлин дивовижна будівля, що піднімається білою скелею над бухтою в 12 км від Пунта-дель-Есте, побудована в химерному стилі уругвайським художником Карлосом Паес Віларом, яка на сьогоднішній день є символом Уругваю.

Крім того, на засіданні Ради ветеранів Федерації спортивного туризму України  обговорили і намітили ряд заходів для підвищення рівня залучення до оздоровчої рухової активності населення  та покращення проведення змагань зі спортивного туризму серед ветеранів.

Не залишила байдужими присутніх і розповідь Валентина Хоменка «Спогади дитинства», а пісні у виконанні Марка Кудіша, Анатолія Рибіна, Володимира Колесникова та групи «Віват», як завжди, сприяли затишній атмосфері вечора.

Модератор – керівник клубу, майстер спорту СРСР зі спортивного туризму Ігор Корольков.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.