Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 60-річчя від дня народження М. В. Матіос (1959),

української письменниці, публіцистки, поетеси

 

imageМарія Матіос народилася 19 грудня 1959 року в селі Розтоки Путивльського району Чернівецької області. Перші вірші надрукувала у 15 років. У 1982 р. закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету, відділення української мови і літератури та була серед тих, хто домігся присвоєння цьому університету імені Юрія Федьковича. Працювала бібліотекарем університетської бібліотеки. 8 років – редактором газети на Чернівецькому машинобудівному заводі, заступником голови Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України, відповідальним секретарем «Буковинського журналу», займалась видавничою справою.

 З 1997 року мешкає в Києві. Працювала помічником секретаря РНБО України, заступником голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Народний депутат України VII, VIII скликання.

Її літературний дебют відбувся у 1992 році, коли в журналі "Київ" було опубліковано новелу «Юр'яна і Довгопол», що і визначило основну лінію її творчості.

Марія Матіос – автор збірок віршів: «З трави і листя», «Вогонь живиці», «Сад нетерпіння», «Десять дек морозної води», «На Миколая», «Жіночий аркан», «Жіночий аркан у саду нетерпіння».

Найбільшу популярність здобули її прозові твори: «Нація» (2001), «Життя коротке» (2001), «Бульварний роман» (2003), «Фуршет» від Марії Матіос» (2003), «Солодка Даруся» (2004), «Щоденник страченої» (2005, 2007), «Містер і місіс Ю в країні укрів» (2006), «Нація. Одкровення» (2006), «Майже ніколи не навпаки» (2007), «Москалиця. Мама Мариця – дружина Христофора Колумба» (2008), «Кулінарні фіґлі» (2009), «Чотири пори життя» (2009), «Вирвані сторінки з автобіографії» (2010), «Армагедон уже відбувся» (2011), «Черевики Божої матері», «Приватний щоденник. Майдан. Війна…» (2015), «Букова земля» (2019).image

За роман «Солодка Даруся» у 2005 році Марія Матіос була удостоєна Національної премії імені Тараса Шевченка. Письменниця також є лауреатом літературної премії «Благовіст» та премії ім. Володимира Бабляка (в галузі публіцистики), переможцем літературних конкурсів «Книжка року» у 2004, 2007, 2008 роках та «Коронація слова 2007». У 2009 році за книгу «Москалиця. Мама Маріца – дружина Христофора Колумба» отримала диплом першого ступеня в номінації «Бестселер» на V Київському міжнародному книжковому ярмарку. Членкиня Національної спілки письменників та Асоціації українських письменників. Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ст.

Книги  Марії Матіос світові критики назвали "ударом і викликом" сучасності. Твори письменниці перекладені сербською, румунською, російською, польською, хорватською, білоруською, азербайджанською, японською, китайською, єврейською мовами. Друкувалися у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії, Сербії. Не менш успішні та популярні і вистави за її романами «Солодка Даруся», «Нація», «Майже ніколи не навпаки», «Москалиця».

До 60-річчя від дня народження М. В. Матіос (1959), української письменниці, публіцистки, поетеси в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує творчий доробок письменниці. Її твори – глибоко філософічні, україноцентричні, наповнені трагічним світовідчуттям, звернені до історії та сьогодення народу, до дослідження внутрішнього світу людини в різних ситуаціях, пов'язаних як із суспільним, так і з особистим життям, мають у собі таємниці та загадки, написані вишуканою народною мовою з її неповторною лексичною розкішшю.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотек. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 19 грудня 2019 р. – 31 грудня 2019 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.