П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація

 3-томника Анатолія Кончаковського та Валерія Крюкова «Память Киева» та    

книг Василя Галайби «Фотоспомин. Київ, якого не стало…» і

«Навчальні заклади старого Києва»

 

image

7 грудня 2019 року на засіданні клубу «Субота у Бегемота» йшлося про ряд видань, які нещодавно побачили світ.

Голова клубу Анатолій Кончаковський представив ошатно виданий 3-томник  «Память Киева». Його історія цікава тим, що це видання  стало помітною подією в рамках першого київського Булгаков-FESTу, що відбувся у вересні 2019 року за ініціативи президента Благодійного фонду «Культурні іновації» Владислава Трубіцина.

Особливу привабливість виданню надає оформлення, для якого використані оригінальні  роботи  художника Сергія Брандта.

У футлярі вміщено такі книги: 1. Анатолий Кончаковский, Валерий Крюков, при участии Всеволода Ковтуна, Дмитрия Червинского. Киевские скрижали памяти. Під однією оправою зібрано відомості про більш як 800  меморіальних дощок – про ті, що існують, і ті, про які залишається тільки згадувати, а також дані про їх творців, місце знаходження  та час появи на карті Києва.

2. Анатолий Кончаковский, Валерий Крюков. Памятники Киева. Книга знайомить з пам’ятниками відомим у Києві особистостям. Звертається увага на пам’ятники, які з різних причин не дійшли до наших днів.

3. Валерий Крюков. Улицы Города: прежде и теперь. При складанні покажчика за основу був прийнятий перелік вулиць з плану Києва 1911 р., останні зміни внесено станом на червень 2019 року.

Всі 3 книги є 2-ми виданнями, переробленими та доповненими.  Випущені ВД «АДЕФ-Україна» накладом 100 примірників, 30 з яких власноруч нумеровані авторами.

image image image

На зустрічі був присутній і Владислав Трубіцин, який наголосив, що  мета очолюваного ним фонду – привернути загальну увагу до важливості збереження сутності  Києва – міста, в якому хочеться не лише жити, а й повсякчас повертатися.

Високо поцінувавши роль і значення Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого як скарбниці книжкової культури,    відомий букініст і меценат подарував й інші видання, здійснені за сприяння БФ «Культурні іновації» до Булгаков-FESTу: «Михайло Булгаков у портретах, світлинах, шаржах». – Київ, 2019; Тинченко Ярослав. «Я прошу повернути мого чоловіка …» / Сім’я і близькі М. Булгакова в світлі архівів ОГПУ-НКВД. – Київ, 2019; Мих. Булгаков. Морфий. – Київ, 2019.

У другій частині засідання вже знайомий присутнім Євген Маковський, упорядник і редактор книги Василя Галайби «Фотоспомин. Київ, якого не стало…», виданої у  2018 році, розповів про продовження дослідницької роботи,   а також про підготовку наступного видання В. Галайби «Навчальні заклади старого Києва», де буде згадано понад 500 учбових закладів.

 

Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець