Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція-бесіда з Олегом Кравченком «Душа і характер шрифту» 

 

21 листопада 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція-бесіда з Олегом Кравченком «Душа і характер шрифту».

Олег Вадимович Кравченко – кандидат архітектури, доцент кафедри графічного дизайну КДАДПМД імені Михайла Бойчука, член Спілки дизайнерів  України, дійсний член «Української академії геральдики, товарного знаку і логотипу», член «Українського наукового товариства краєзнавства, геральдики та фалеристики».

Професійний митець, талановитий графік, розробник логотипів, товарних знаків, геральдичних знаків О.  Кравченко досліджує тему шрифту майже 30 років і вважає, що шрифт «є особливим організмом, в якому присутня емоція, що впливає на психіку людини». Шрифт є невід’ємною частиною культури, писемності і спілкування цивілізованого суспільства. У формі літер, як і у всякій художній формі, відображуються думки, прагнення і смаки того, хто створює шрифт і користується ним. Шрифт є візитною карткою друкованої праці.

Лектор розпочав з цитати відомого українського каліграфа, професора, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка В.Я. Чебаника: «Літера є засіб візуального зображення звуку. Шрифт – це візуальне зображення слова». Далі – розповів як змінювалася літера в різні історичні періоди від піктограм до елементів письма. Як формували і вибудовували шрифт Г. Нарбут, В. Кричевський, С. Чехонін, С. Гординський, М. Бутович та як вивчаються алгоритми творення шрифту у наш час на кафедрі графічного дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. Аудиторії було представлено багато відеоматеріалу: шрифтові композиції, логотипи, екслібриси тощо.

Олег Вадимович переконливо довів, що в книзі – скарбниці, де зберігається вся наша культура, шрифт є засобом візуалізації та комунікації. В ньому закладена емоція та енергетика автора.

Надзвичайно зацікавила слухачів презентація курсової роботи на тему «Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого. Керівництво з використання візуальної ідентифікації» (2019) студентки кафедри графічного дизайну КДАДПМД ім. М. Бойчука Марії Кравчук, яка  розробила проект корпоративного стилю Бібліотеки.  М. Кравчук розповіла, що нею за основу було взято авторський шрифт В. Чебаника RuteniaRaund, визначено фірмові кольори, створені фірмові гасло та орнамент. З використанням модульної сітки тексти було візуалізовано. А також показала, як ці розробки можна використовувати в діловій документації та сувенірній і рекламній продукції. Робота, оцінена на «відмінно» під час захисту в Академії, отримала високу оцінку присутніх на заході фахівців – завідувача кафедрою, професора, к.і.н. О.Г. Босого, художника-графіка, викладача О. В. Красильникової та лектора О.В. Кравченка.

Захід було завершено висновками О. Кравченка: окрім основної функції – донести до реципієнта інформацію-звернення, шрифт має неабиякий психоемоційний вплив на людину. За рахунок художніх і естетичних якостей, характеру графічної мови, образно-асоціативного внутрішнього світу, декоративної унікальності шрифту ми відкриваємо для себе таємниці його душі та характеру.

 

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Ганни Падалки