Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Вечір пам’яті поетеси

Музи Чернишової «Світ моїх переживань»

 

image

16 листопада 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся вечір пам’яті талановитої поетеси Музи Чернишової, яка була більше відома під псевдонімом Олена Вітічер - Фісташкова.

Поетеса цікава і як поет-лірик, і як поет-публіцист, і як історик і філософ. Її твори щирі і емоційні були добре відомі в літературних колах. Перша збірка під назвою «Сто віршів. Тільки про любов», яка вийшла у 1997 році малим накладом у Львові, у перші ж дні швидко розійшлася та стала бібліографічною рідкістю.

У творчому доробку поетеси понад 10 збірок, серед яких – «Вечность мгновений», «Страсти житейские», «Бал жизни», «Соприкасание», «Песочные часы», «Мгновения вечности» присвячені вічним проблемам людського буття – добра, правди, любові і краси, які завжди будуть привертати до себе читачів різного віку, дарувати їм прекрасні миті щастя і радості.

Яскравою гранню літературного таланту поетеси виблискувала  її робота в жанрі пісенної поезії.

Під час зустрічі були презентовані нові збірки «Созерцание невидимого» (2019) та збірка пісень «Друзьям» (2019)  (вірші Музи Чернишової, музика Олеся Коляди).

У 2009 році Муза Миколаївна Чернишова відійшла у вічність.

Віддаючи шану пам’яті матері, її син Валентин Чернишов вирішив перевидати поетичні збірки, тим більше, що у її власному архіві знайдено ще багато віршів, які не ввійшли у прижиттєві видання.

Вечір зібрав чимало шанувальників поетичного слова, на якому лунали вірші Музи Чернишової у виконанні ведучої вечора Анни Григорович – письменниці, поета, та пісні у виконанні Олеся Коляди – співака, мульти інструменталіста, композитора, члена НСЖУ, володаря Гран-Прі та лауреата багатьох міжнародних і всеукраїнських фестивалів та конкурсів.

Світлини з родинного альбому чудово доповнювали знайомство з Музою Миколаївною – красивою, чарівною і незрівнянно прекрасною жінкою, яка вміла любити і дорожити любов’ю як почуттям найвищого щастя, дарованого людині.

У заході брали участь Олександр Малюта – доктор філософських наук, геополітик, системолог, засновник першої вітчизняної школи Міжнародної Вищої Школи «Новий Універсум», президент Міжнародної спілки об'єднань громадян «Зірковий Шлях»,  представник цієї спілки Рада Рус та Світлана Столярчук – поетеса, письменниця.         image

Родзинкою вечора був виступ музиканта, композитора Олеся Коляди. У його виконанні прозвучали не тільки пісні на вірші поетеси, але й  відома пісня «Чорнобривці» (музика В. Верменича, слова М. Сингаївського), яку з задоволенням підхопили усі присутні в залі.

Серед почесних гостей був Олександр Бакуменко – член НСПУ, український письменник, журналіст, літературознавець, голова правління Українського фонду культури імені Бориса Олійника, який високо оцінив творчий спадок Музи Чернишової.             За рішенням журі УКФ та української Асоціації письменників соціально-художньої літератури від 12.11.2019 року він нагородив Музу Чернишову (посмертно) медаллю та дипломом лауреата Міжнародної премії імені Миколи Сингаївського у номінації «Поезія» за поетичну збірку  «Созерцание невидимого» та пісенний альбом «Друзьям» а також Почесною грамотою за активну громадську і благодійну діяльність на ниві відродження і розвитку національної культури Валентина Чернишова.

У залі панувала атмосфера справжнього свята. Упродовж вечора читалися вірші з різних збірок поетеси, сповнені глибокого ліризму і високої інтелектуальної експресії. В поезіях відчувалось філігранне компонування, здавалося б, непоєднуваного – незвичайної скромності та яскравої індивідуальності. Поезія була близька і цікава для присутніх, не залежно від віку і світосприйняття.

На завершення гості подякували за незабутній вечір та побажали Валентину Чернишову подальших успіхів, щастя, добрих і вірних друзів, які допомагають у виданні захоплюючих подорожей у світ поезії Музи Чернишової.

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.