Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір

до 125-річчя від дня народження

Віктора Петрова - Домонтовича

 

image

24 жовтня 2019 р. в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір до 125-річчя від дня народження українського вченого, письменника Віктора Петрова.

Віктор Платонович Петров (псевдоніми – В. Бер, В. Домонтович, В. Плят та ін.) був одним із найяскравіших українських інтелектуалів свого часу. Вчений-універсал, організатор науки, громадський діяч та письменник із кола неокласиків. З кінця тридцятих років минулого століття – таємний агент радянської розвідки.

В наукових і літературних колах В. Петрова вважали визначним та самобутнім представником «золотого віку» української гуманітаристики 20-х і «емігрантського ренесансу» 40-х років ХХ століття. Але в силу життєвих колізій та обставин, його ім’я було надовго вилучено з вітчизняного інтелектуального  простору, а творчу спадщину недооцінено і забуто.

Пропрацювавши в українській науці майже півстоліття, вчений підготував до двохсот праць, які охоплюють різні галузі гуманітарного знання – історію, етнографію, археологію, літературознавство, філологію, фольклористику, філософію тощо.

Віктор Петров був одним з основоположників жанру українського інтелектуального роману і для майбутніх істориків літератури, читачів залишив багато цікавих психологічних загадок і несподіванок у складній фабулі, що розвивалась на тлі не надто сприятливих обставин української дійсності 20-х – 60-х років ХХ століття.

«…Петров — більш ніж письменник, це культурно-історична проблема, це пастка української літератури, одне слово, детектив», – так характеризує феномен Віктора Петрова наш сучасник, відомий літературний критик, письменник Дмитро Дроздовський.

Про непросту долю Віктора Петрова-Домонтовича присутні дізналися, переглянувши документальний фільм «Самотній мандрівник» (2011). Кінопоказ відбувся за участі авторів стрічки – режисера Ірини Шатохіної та сценариста Юрія Шаповала, відомого історика, доктора історичних наук.

Після перегляду відбувся жвавий діалог з творцями фільму, під час якого вони щиро і щедро розповідали про цікаві знімальні епізоди, пояснювали історичні контексти подій, відтворених у картині.

Увагу присутніх привернула книжкова виставка «Доктор Парадокс», що експонувалась під час кіновечора. З великою зацікавленістю гості знайомились з виданнями, що зберігаються у фондах НБУ ім. Ярослава Мудрого і розкривають парадокси життя одного з найзагадковіших інтелектуалів ХХ століття.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.